mjere vlade

Tamara Perko: Neke su banke već povećale kamate, a neke će to vrlo skoro učiniti

13.09.2023 u 21:08

Bionic
Reading

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka u Dnevniku je komentirala najavljene mjere Vlade i današnje razgovore u Banskim dvorima.

'Kamatne stope na depozite rastu u korelaciji s kamatnim stopama na kredite. Vlada je napravila neke preduvjete da nas potakne na rast kamatnih stopa tako da će to i uslijediti. Neke su banke već povećale kamate, a neke će banke to vrlo skoro učiniti, kazala je Tamara Perko za HRT

Iznijela je nekoliko statističkih podataka iz srpnja te kazala kako je rast kamata na depozite iznosio 0,7 posto, na nenamjenske potrošačke kredite 0,9 posto, a na stambene kredite 0,7 posto.

'Povećanjem kamatnih stopa na depozite neće odmah doći do preljeva na kamata na kredite. Preljev će se osjetiti vrlo blago i sa vremenskim odmakom - tek u drugoj polovici 2024. Napomenula je da velika većina građana preljev neće uopće osjetiti jer dvije trećine ima ugovorene kredite s fiksnom ili kombiniranom kamatnom stopom'.

Nije željela odgovoriti na pitanje o kojim se postocima rasta kamata radi, jer će to ovisiti o dinamici podizanja kamata na depoozite. Komentirajući činjenicu da je Hrvatska u odnosu na EU niz godina imala više kamate na stambene kredite kazala je da je to tako bilo 'jer smo bili u drugačijoj gospodarskoj situaciji uz lošiji rejting države, ali da smo sada u pozitivnim trendovima'.

'Isto tako naše su banke među troškovno najefikasnijim u Europi. Mi smo sad u jednom vrlo povoljnom razdoblju za dužnike jer imamo kamatne stope među najnižim razinama u EU-u', dodala je Tamara Perko.

Govoreći o tome što građani mogu očekivati vezano za štednju kazala je kako će kamate na depozite 'sigurno imati manji postupni rast' ali da to ovisi o politici svake pojedine banke i o tome je li pojedina banka već podizala kamate.

Na pitanje što će se događati obzirom na najavljeno zaoštravanje politike Europske središnje banke odgovorila je kako su kamate ECB-a u u zadnju godinu dana narasle za 4,25 posto. 'Vidimo veliku diskrepanciju s rastom kamata na kredite i koliko se blaže rast kamata prelijeva na hrvatsko tržište. Za očekivati je da smo na vrhuncu. Sutra je sjednica ECB-a i očekuje se - pauziranje ili blagi rast kamatnih stopa', zaključila je Perko.