KATASTROFALNA SITUACIJA

Tajno izvješće o popravnom domu u Turopolju

13.06.2013 u 12:11

Bionic
Reading

U Odgojnom zavodu Turopolje trenutačno se, u katastrofalnim uvjetima, nalazi 90 maloljetnika koji su se ogriješili o zakone.Uprava zatvora uskraćuje im hranu ako ne žele raditi, nisu osigurani posjeti roditelja, a maloljetnici više vremena provode s pravosudnim policajcima nego s odgojiteljima

Psihološka i psihijatrijska pomoć gotovo da i ne postoje, a kada psihijatar dva puta mjesečno dođe u zavod, posao mu se svodi na propisivanje lijekova. Odgojne su skupine prevelike, a prostorni i sanitarni uvjeti nikakvi.

Sve ovo samo je dio zamjerki koje je Županijski sud u Zagrebu, odnosno njegov Odjel za mladež, uputio upravi zavoda prije nekoliko dana, nakon još jednog u nizu provedenih nadzora iz kojih proizlazi da je stanje u odgojnim zavodima i maloljetničkim zatvorima diljem zemlje ispod svakog standarda. Izvješće će danas biti predstavljeno na okruglom stolu sudaca za mladež, a Jutarnji list dobio ga je na uvid dan ranije.

'Iako je optimalan broj osam odgajanika, trenutačno svaka skupina broji od 12 do 15 štićenika. S njima rade samo dva odgojitelja u dvije smjene', stoji u izvješću koje potpisuju predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Mira Tecilažić-Bašić, sutkinja za mladež Lana Petö-Kujundžić te viša stručna savjetnica', socijalna pedagoginja Matea Babić. Odgajanici su tako prepušteni pravosudnim policajcima koji nisu obučeni niti imaju potrebu kvalitetno raditi s odgajanicima.


Osim što su prostorni uvjeti katastrofalni, a u izvješću piše da ni u kom pogledu 'nisu uvjeti u kojima bi se mlada osoba mogla razvijati u psihički stabilnu i zdravu osobu', maloljetnici su izloženi i nekim neobičnim principima koji proizlaze iz štednje.

Tako voće i slatkiše dobivaju samo jednom u sedam dana. Užina je 'rezervirana' samo za one koji pristanu raditi na raznim poslovima. Reporter Jutarnjeg nedavno je posjetio Odgojni zavod Turopolje i uvjerio se da štićenici žive u uistinu lošim uvjetima. U razgovoru s njima dalo se zaključiti da su frustrirani, preplašeni zbog pravosudnih policajaca, a neki od njih tvrdili su i da često dobivaju batine. U jednoj od samica zatekli smo štićenika koji je tvrdio da je tu već danima i da nema WC, zbog čega i veliku i malenu nuždu mora obavljati po podu u kutu samice.

Izvješće upozorava i na besmislenost sustava prema kojem štićenici, kada završe s odgojnom mjerom, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bivaju registrirani kao 'zatvorenici', što im usporava put do zaposlenja. Problem su i posjeti jer roditelji nemaju novca za put, a Zavod koji bi im trebao osigurati prijevoz također to čini vrlo rijetko iz financijskih razloga. Iako je jedan od temeljnih ciljeva zavoda odgoj i obrazovanje, pa postoje programi osposobljavanja za zavarivača, kuhara, konobara i pripremu brzih jela, na radnome mjestu u kuhinji rade samo dva odgajanika i nema prave mogućnosti stručnog usavršavanja.

Više Pročitajte ovdje