imovinske peripetije

Tajna Šuičinih milijuna: Koliko zarađuju kapetani duge plovidbe i može li se buduća povjerenica EU-a vaditi na supruga?

Bionic
Reading

Je li Stijepo Šuica, suprug potencijalne potpredsjednice i povjerenice Europske komisije Dubravke Šuice, na moru mogao zaraditi imovinu koja se neslužbeno procjenjuje na pet milijuna eura? Teoretski, da, makar bi - ako je istina to da je ova obitelj prije dvadesetak godina u vlasništvu imala tek dvosobni stan - to išlo nešto teže

'Moj suprug je pomorski kapetan 44 godine te je u radnom vijeku nešto i zaradio. Nešto smo naslijedili. Sve je jasno i transparentno. Ne strahujemo za našu imovinu i ne strahujemo da će se Hrvatska sramiti toga', objašnjavala je Dubravka Šuica u Saboru prije nekoliko mjeseci, a njene argumente kasnije je nastavio ponavljati i premijer Andrej Plenković.

Po danas objavljenoj Izjavi o financijskim interesima, gospodin Šuica je 'trenutačno u mirovini'. No gospođa Šuica će, ukoliko bude imenovana u EK, u idućim godinama zarađivati najmanje kao i on, ako ne i više.

'Sve ovisi o kompaniji u kojoj radi pomorac, no plaće kapetana okvirno bi se mogle svrstati u nekoliko kategorija: oni na tzv. suhim brodovima poput bulk-carriera imaju od osam do deset tisuća mjesečno, svejedno radi li se o dolarima ili eurima. Kapetani na putničkim brodovima zarađuju od 13 do 14 tisuća, a oni na 'mokrim' brodovima ili 'tekućicama', recimo LNG-u, znaju dogurati do 15, pa čak i 20 tisuća dolara', kazao je za tportal ugledni splitski pomorski agent.

Kapetan duge plovidbe: Ne prije 40.

Ova plaća odnosi se isključivo na vrijeme provedeno na brodu, a ono obično traje tri mjeseca, nakon čega slijedi do tri mjeseca odmaranja kod kuće. Kapetani koji imaju permanentne ugovore, bez obzira na vrijeme provedeno na moru ili kopnu, u prosjeku zarađuju pola navedenih iznosa mjesečno. Svi oni nastoje na moru biti minimalno 183 dana godišnje, dakle više od pola godine, kako ne bi bili obveznici plaćanja poreza od preko 40 posto. U tom slučaju plaćaju tek zdravstveno i mirovinsko osiguranje, negdje oko 500 eura mjesečno, što znači da im velike plaće ostaju na računu gotovo u kompletnom iznosu.

No do Šuičina statusa nije lako dogurati: tportalov sugovornik objašnjava da je iznimno rijetko moguće postati kapetan duge plovidbe. 'Prije četrdesete godine života gotovo nemoguće, barem u ozbiljnim kompanijama', kaže on.

Stijepo Šuica bio je kapetan prije dvadesetak godina, dok mu je supruga bila gradonačelnica Dubrovnika. Lokalnu javnost tada je zaintrigirala njihova kupnja luksuzne jahte vrijedne oko 2,5 milijuna kuna i skupi mjesečni vez na najatraktivnijoj lokaciji u gradu. Tada je objavljeno da gradonačelničin suprug 'plovi na strancu' - što je kolokvijalni naziv za međunarodne pomorske kompanije - i zarađuje oko 65 tisuća kuna mjesečno. U trenutku umirovljenja pak radio je za Gearbulk Holding Limited iz Španjolske, tvrtku s pedesetak godina tradicije, koja u floti ima devedesetak brodova različitog tipa i zapošljava nešto manje od dvije tisuće ljudi.

Portal EUobserver prošlog tjedna, pišući o Šuičinoj imovini, naveo je da njen suprug godišnje zarađuje '32.500 eura godišnje s bonusom od 965 eura' - no do tog podatka došli su tek korištenjem internetskog servisa Salary Expert, na kojem se zapravo ne nalaze konkretne informacije, nego procjene zarade ovisno o branši, mjestu stanovanja, troškovima života i drugim parametrima.

S Božićem i susjed na Blidinju?

Stijepo Šuica radio je kao kapetan duge plovidbe za tvrtku Split Ship Management, s čijim se vlasnikom Ratkom Božićem zna još iz mladih dana jer su plovili skupa. Tvrtka je, inače specijalizirana za trening, prekvalifikaciju i zapošljavanje pomoraca. Božić je poznat i kao jedan od direktora državnog brodara Jadroplova s početka devedesetih, a zbog navodnih malverzacija oko naplate osiguranja protiv njega je prije punih devetnaest godina bila podignuta optužnica. Tek prije tri godine oslobođen je krivnje jer sutkinja nije pronašla kontinuitet između kaznenog djela za koje su optuženi daleke 2000. godine i djela navedenog u novom Kaznenom zakonu 2011. godine. Pojednostavljeno, po novom zakonu direktori Jadroplova morali su oštetiti svoju tvrtku, a tužiteljstvo ih je teretilo da su joj pribavili protupravnu imovinsku korist.

Božić, kao i Šuica, posjeduje 'kućicu' u mjestu Blidinje u Bosni i Hercegovini, navodno su čak prvi susjedi. Zvali smo ga da nam pojasni svoje poznanstvo sa Šuicom, no nije želio davati nikakve izjave na tu temu.

Vrijedi kazati i da je Porezna svojedobno vodila postupak upravo oko imovine obitelji Šuica i tom prilikom utvrdila nerazmjer s prijavljenim prihodima, pa im je razrezana globa od oko 1,7 milijuna kuna. Više slučajeva povezanih s time godinama se vuklo po različitim instancama, od Ministarstva financija do Upravnog i Ustavnog suda, a Šuica je na koncu sve dobila u svoju korist. Čak je dobila natrag i novac koji je po drugostupanjskom rješenju bila obvezna uplatiti u Državni proračun.

  • +19
Dubravka Šuica Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL