SNIMIO STIJEPO

Šuica i GONG zaratili na Twitteru: 'Pozdrav iz našeg 31 godinu starog dvorca u Cavtatu'

30.09.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Zahuktala se bitka na Twitteru između GONG-a i Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije i europsku povjerenicu za demokraciju i demografiju. U posljednjoj objavi, tri dana uoči saslušanja u Europskom parlamentu gdje bi se moglo propitivati i porijeklo Šuičine imovine, ta je HDZ-ovka objavila fotografiju nedovršene kuće u Cavtatu

'Pozdravi iz #31 godinu starog dvorca u #Cavratu, izgrađenu #1988!', napisala je Šuica, ili netko iz njezina tima suradnika, na svom Twitter profilu, iz dodatak da je autor jučerašnje fotografije Stijepo Šuica. To je ime njezina supruga, kapetana duge plovidbe, čijim se prihodima neslužbeno pravda velika imovina HDZ-ove europarlamentarke.

Odgovor je to na GONG-ov tvit s porukom Šuici da je 'najbolji način uklanjanja dezinformacija pokazivanje dokaza i dokumenata koji ih opovrgavaju'. Objasnili su joj da dezinformacije ono što se ne sviđa političkoj eliti, te je kao kandidatkinju za demokraciju upitali ima li kakve mračne namjere u pogledu demokratske kontrole i nadzora vladajućih.

Prethodno, Šuica se osvrnula na napise o vrijednosti svoje imovine riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa: #5millEuros = #FakeNews, što bi se moglo prevesti kao 'pet milijuna eura - lažna vijest'.

Poručila je da su 'digitalne platforme akteri progresa, pa trebamo osigurati da se one ne koriste za destabilizaciju naših demokracija', dodajući da bi trebalo razviti zajedničke standarde protiv dezinformacije i govora mržnje na internetu.

U svom posljednjem tvitu, GONG-ovci pak navode da još uvijek čekaju odgovore na šest pitanja za Dubravku Šuicu.

1. Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kad se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima?

2. Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava?

3. Kako će se boriti za ravnopravnost, a u Parlamentu je glasala protiv rezolucija o rodnoj ravnopravnosti?

4. Kako je, kao državna službenica, stekla imovinu od medija procijenjenu preko pet milijuna eura?

5. Zašto taji nalaz porezne inspekcije o istraživanju nesrazmjera primanja i imovine obitelji Šuica?

6. I zašto su od javnosti skrivene imovinske kartice s početka političke karijere buduće potpredsjednice Europske komisije?

Odgovori na neka od navedenih pitanja možda uslijede u četvrtak, kada je na redu saslušanje Dubravke Šuice u Europskom parlamentu.

Svi predloženi povjerenici moraju ispuniti deklaracije u kojoj moraju navesti sve dužnosti koje su obavljali u zadnjih 10 godina, financijske interese koji bi mogli upozoravati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika.

To nije imovinska kartica i ne postoji obveza prijavljivanja sve imovine koju kandidat ima. Ali, dužan je primjerice prijaviti dionice koje eventualno ima u nekoj tvrtki, a čije bi poslovanje možda moglo imati veze s Europskom komisijom, poput dodjele državnih potpora i slično.

  • +19
Dubravka Šuica Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dubravku Šuicu saslušat će članovi odbora za ustavna pitanja, s tim da će im se pridružiti članovi odbora za rad i socijalna pitanja. Kao dio postupka saslušanja, svi kandidati su dobili upitnik na koji su u pisanom obliku već odgovorili i ti su odgovori objavljeni.

Svako saslušanje traje tri sata. Kandidat za povjernika na početku ima 15 minuta za uvodno obraćanje. Zatim slijedi pitanja članova parlamentarnih odbora. Postavljanje pitanja može trajati minutu, a za odgovor je predviđeno tri minute. Moguća su i dodatna pitanja.

Nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatovorenih vrata glasuju o kandidatu. Za zeleno svjetlo potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, moguća se dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa.