ALTERNATIVA KIJEVU

Svrgnuti ukrajinski premijer najavio vladu u egzilu

09.01.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov dozvolio je jučer mogućnost stvaranja vlade u egzilu, ali tek kada se za to stvore potrebni uvjeti

Kako prenosi ruski list Izvestija, Azarov je kao čelnik Odbora za spas Ukrajine pokrenuo postupak o priznavanju događaja iz 2014. kao državnog udara u Ukrajini.

Po riječima bivšeg premijera, odluka Dorogomilovskog sudaMoskvi daje mogućnost  obraćanja međunarodnim instancama. Azarov je nadodao kako bi odbor na čijem je čelu mogao stvoriti vladu u egzilu, ali tek kada se za to stvore potrebni uvjeti.

'Kada vladajuća elita, koja je nezakonito preuzela vlast, praktično ne bude mogla obavljati svoje funkcije, a narod bude zatražio alternativnu vladu, tada će se pojaviti takvi uvjeti', rekao je Azarov.

Podsjetimo, glavni trg u Kijevu, Trg nezavisnosti okupirale su pristaše europske integracije 21. studenoga 2013. Razlog za prosvjede bila je odluka vlade Mikole Azarova da prekine potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s EU-om

Kasnije je Majdan postao središte sukoba snaga sigurnosti i prosvjednika. U sukobima su poginuli deseci s obje strane, a u veljači 2014. Vrhovna rada svrgnula je predsjednika Viktora Janukoviča koji je bio prinuđen napustiti Ukrajinu.