strah od zaraze

Svjetski kongres zračnog prometa u Madridu otkazan zbog koronavirusa

05.03.2020 u 11:51

Bionic
Reading

Svjetski kongres zračnog prometa ( World ATM Congress), koji se trebao održati idući tjedan u Madridu, otkazan je zbog širenja koronavirusa, priopćili su u četvrtak organizatori

„Zbog putnih restrikcija uvedenih izlagačima i sudionicima, kako s nacionalne tako i međunarodne razine, odlučili smo otkazati World ATM Congress 2020. Smatramo da je ovo otkazivanje sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te u najboljem interesu javnog zdravstva i sigurnosti sudionika“, stoji u priopćenju.

Na sajmu je od 10. do 12. ožujka trebala sudjelovati sa svojim štandom i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, državna kompanija za kontrolu zračnog prometa u Hrvatskoj.

Ovo je drugi veliki događaj otkazan u Španjolskoj zbog koronavirusa. Prošli mjesec je u Barceloni bio otkazan Svjetski kongres mobilne i telekomunikacijske industrije (Mobile World Congress).

Udruga kontrolora letenja i Organizacija za upravljanje civilnim zrakoplovstvom prije osam godina su počele organizirati ovaj sajam. Njihovi direktori Peter Dumont i Simon Hocquard rekli su kako je ova odluka donesena nakon razgovora sa španjolskom zdravstvenom službom, gradom Madridom, prostorom IFEMA na sjeveru grada te izlagačima i posjetiteljima.

„Zbog svjetske pandemije (koronavirusa) smatramo da otkazivanje više koristi našoj industriji nego što bi bila korist da smo održali događaj. Kao menadžeri najvećeg svjetskog sustava za upravljanje zračnim prometom, također smo članovi zrakoplovne industrije, tehnološkog razvoja, znanosti, državni smo dužnosnici a ujedno i putnici, te smo 365 dana u godini predani zračnim operacijama“, naveli su u priopćenju.

Od izbijanja koronavirusa organizatori su dva puta slali priopćenje kako će se kongres održati kako je bilo i predviđeno, od čega zadnji put prošli tjedan. Očekivali su više posjetitelja nego prošle godine te najavili posebne higijenske i zaštitne mjere. No ipak su otkazali događaj nakon što se koronavirus proširio na Španjolsku, gdje je u četvrtak bilo 216 zaraženih osoba, od čega 70 u Madridu. U Madridu je umrla jedna umirovljenica, koja je treća preminula osoba od posljedica koronavirusa u Španjolskoj.