SUĐENJE RATKU MLADIĆU

Svjedočio o zvjerstvima u srpskom logoru Omarska

08.11.2012 u 19:28

Bionic
Reading

Svjedok optužbe Nusret Sivac izjavio je na današnjem nastavku suđenja Ratku Mladiću da su snage bosanskih Srba 1992. mučile i ubijale stotine Muslimana u logoru Omarska gdje je i on bio zatočen, javlja agencija Beta.

Njega su Srbi uhitili 20. lipnja 1992. i prebacili u Omarsku gdje su stotine Muslimana držane pod "brutalno nehumanim uvjetima". Prebijani su, mučeni i nisu dobijali dovoljno hrane, žene su zlostavljane, a ubijani su posebice ugledniji i bogati građani. Svjedok je izjavio da su Srbi nasilno preuzeli vlast u Prijedoru u travnju 1992., a "etničko čišćenje nesrba započelo u svibnju".

Svjedok je pred haaškim tribunalom izjavio kako su krajem srpnja 1992. u Omarsku u 12 autobusa dovedeni muslimani iz okolice, zarobljeni tijekom operacije Mladićeve vojske, a mnogi su istog dana ubijeni, nakon čega su ostali pritvorenici bili primorani uklanjati tragove krvi. Ispričao je kako su dužnosnici Srpske demokratske stranke Banja Luke predvođeni Radoslavom Brđaninom i gradonačelnikom Prijedora Milomirom Stakićem, a zatočenici su postrojeni u red morali pred nima pjevati srpske pjesme. Brđanin je u Haagu osuđen na 33 godine zatvora za ratne zločine nad Hrvatima i muslimanima, a Stakić ma 40 godina za progon nesrba i zločine u logorima kod Prijedora.

Suđenje Mladiću koji je optužen za genocid u Srebrenici, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom topničkih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, nastavlja se sutra kada će svjedoka unakrsno ispitati Mladićeva obrana.