IZMJENE ZAKONA

'Svi kukaju da radnika nema, a priznavanje inozemnih diploma nam je u totalnom kolapsu'

15.06.2023 u 21:43

Bionic
Reading

Državna tajnica u Ministarstvu rada Margareta Mađerić rekla je da se izmjenama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija želi postići jednak pristup tržištu rada te olakšati kretanje radnika unutar svih članica EU pod jednakim uvjetima

Mađerić je u četvrtak u Hrvatskom saboru rekla i da se tim zakonom nositeljima stručnih kvalifikacija koje su stekli u jednoj od država članica EU, ali i u trećim zemljama, jamči pristup istoj profesiji i ista prava prilikom obavljanja te profesije u Republici Hrvatskoj kao i hrvatskim državljanima.

Pojasnila je i kako se izmjene i dopune zakona donose u cilju prenošenja Direktive Europskog parlamenta i Vijeća iz 2018. o ispitivanju proporcionalnosti prije donošenja novih propisa kojima se reguliraju profesije. Pri tome, Direktiva uređuje obvezu država članica da provedu unaprijed ocjenu proporcionalnosti kako bi se spriječilo uvođenje neopravdanih ograničavajućih uvjeta za rad u profesiji.

Mađerić je kazala kako će sada zakonski osnažiti sva ministarstva koja imaju komore da regulirane profesije više ne bi bile preregulirane, a testom proporcionalnosti bi se postigao cilj - kretanje na tržištu rada unutar svih članica EU bilo bi pod jednakim uvjetima.

Istaknula je kako izmjene zakona imaju i za cilj spriječiti neopravdana ograničenja pristupu i obavljanju reguliranih profesija te utjecati na povećanje mobilnosti stručnjaka i slobodu pružanja usluga.

Tijekom rasprave SDP-ova Sanja Radolović upozorila je na problem medicinskih sestara i tehničara koji imaju inozemnu kvalifikaciju, a žele raditi u Hrvatskoj, da ih se tretira kao da imaju završenu osnovnu školu te još moraju slušati oko 2500 sati dodatnog programa. No, ako žele otići raditi u Njemačku dovoljno je samo da polože B2 razinu njemačkog jezika i mogu početi raditi.

"Svi kukaju da radnika nema a sustav priznavanja inozemnih obrazovnih i stručnih kvalifikacija nam je u totalnom kolapsu. U totalnoj administrativnoj opterećenosti i u potpunom nerazumijevanju za korisnike", kazala je Radolović.

Ističući važnost usklađivanja tog zakona sa europskom Direktivom, Željko Pavić (Socijaldemokrati) založio se da strani državljani koji žele raditi u Hrvatskoj iz područja reguliranih profesija da svoje dokumente mogu predati digitalno s digitalnim potpisom a ti bi se podaci onda mogli i digitalno obrađivati. "Nakon toga bi se ti podaci mogli automatski obrađivati, bilo bi bolje i efikasnije te bi bili na isti način sistematizirani", poručio je.

Zastupnici su kratko raspravili i konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o europskoj državi sudionici između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije. Sporazum je 23. ožujka 2023. U Parizu uime naše zemlje popisao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs a njime se podržava neposredna suradnja u odnosu na Svemir i svemirske tehnologije.

Također, njime se omogućuje i jačanje suradnje između znanstvenog i industrijskog sektora te sudjelovanje naših sudionika u budućim programima Europske svemirske agencije.