JOVANOVIĆ KATOLIČKIM UDRUGAMA

'Svi će se morati pridržavati zdravstvenog odgoja!'

20.11.2012 u 22:03

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović za današnjeg je boravka u Splitu odbacio primjedbe Hrvatske biskupske konferencije (HBK) da se uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole krši ugovor s Vatikanom

'Potpuno su u krivu. Ne radi se ni o kakvom kršenju ugovora s Vatikanom', rekao je ministar Jovanović odgovarajući na pitanje kako komentira stajalište HBK u vezi s uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole te prijedlog HBK da se o tomu organizira rasprava. Po njegovoj ocjeni, zdravstveni odgoj uveden je u skladu sa svim pravilima i propisima te je obvezan predmet kao i svi ostali.

'Sva djeca, njihovi roditelji, učitelji, nastavnici, ravnatelji dužni su se pridržavati tog programa i nema nikakvih izmjena u vezi sa zdravstvenim odgojem', rekao je Jovanović. Po njegovu tumačenju, uvođenjem zdravstvenog odgoja ne krše se nikakva prava i ne ugrožavaju se prava roditelja da odgajaju djecu u skladu sa svojim svjetonazaorom jer će 'nakon nastave zdravstvenog odgoja normalno u kući razgovarati sa svojom djecom i podijeliti svoja mišljenja i svoj svjetonazor'.

Ministar Jovanović predvečer je u Splitu obišao tri gradilišta - gradilište Osnovne škole 'Pujanke', Zdravstvene škole te Obrtno-tehničke škole, koja u najvećoj mjeri financira ministarstvo.

'Ukupna vrijednost ta tri školska objekta su gotovo 150 milijuna kuna, a to pokazuje u kojoj je mjeri Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zainteresirano da školstvo u Splitu ima uvjete za 21. stoljeće', istaknuo je Jovanović i dodao kako se nada da će u drugom polugodištu pohađati nastavu u tim objektima.


Za boravka na gradilištu Osnovne škole 'Pujanke' istaknuo je kako je samo 'djelomično zadovoljan'brzinom građevinskih radova jer je po dogovoru bilo planirano da oni budu završeni u studenome, što se nije dogodilo. 'Inzistiram da se radovi na ovoj školi završe do drugog polugodišta', rekao je Jovanović.

'Moram reći da sam izuzetno nezadovoljan izvođačem radova na Osnovnoj školi 'Pujanke', tvrtkom 'Feniks' iz Slavonskoga Broda, s kojom ministarstvo ima nekoliko objekata u gradnji i na svim gradilištima se kasni u odnosu na ono što je dogovoreno', rekao je Jovanović i pritom istaknuo kako je potrebno unijeti izmjene u Zakon o javnoj nabavi, gdje bi izvođači poput tvrtke 'Feniks' mogli doći na 'crnu listu' ako se ponašaju neodogovorno.

Ravnatelj Osnovne škole 'Pujanka' Boris Vidović upozorio je da je zbog kašnjenja građevinskih radova čak 750 učenika iz splitskog naselja Pujanki prisiljeno pohađati nastavu u drugim školama diljem grada. 'Ovim građevinskim radovima obuhvaćena je izgradnja aneksa za već postojeću školsku zgradu, a vjerujemo kako će se nakon toga nastaviti izgradnja i glavnog školskog objekta s dvoranom', rekao je Vidović.