ŠVERC ORUŽJA ZA HRVATSKU I BIH

Sve o Menemu uskoro na hrvatskom u knjigama 'U ime države'

13.03.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Prošlotjedna osuda suda u Buenos Airesu, prema kojoj je bivši argentinski predsjednik Carlos Menem kriv za ilegalno isporučivanje 6500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru 1990-ih godina, potvrđuje činjenice iz do sada najobuhvatnijeg istraživanja o trgovini oružjem na Balkanu

Tri knjige pod nazivom 'U ime države', slovenskih novinara Blaža Zgage i Mateja Šurca, nakon slovenskog uskoro izlaze na hrvatskom jeziku, a najavljuju ih upravo objavljenom web stranicom http://www.uimedrzave.com/. Blaž Zgaga otkriva tportalu da se pošiljke iz Argentine detaljno opisuju u njihovom istraživanju i da njihove tvrdnje samo potvrđuje presuda argentinskog suda.

'Samo od listopada 1991. do veljače 1992. u Luku Kopar došlo je najmanje 11 brodova s oružjem za Hrvatsku. U to vrijeme Jugoslavenska ratna mornarica blokirala je hrvatske luke, a brodovi su dolazili iz Bugarske, Poljske, Rumunjske, Argentine i Libanona. Prema službenim dokumentima, objavljenima u trilogiji 'U ime države', tim brodovima u tranzitu išlo je najmanje 4340 tona oružja i streljiva za hrvatske oružane snage', iznio je Zgaga tportalu.

Istraživanje slovenskog novinarskog dvojca također otkriva da je hrvatsko državno poduzeće za trgovinu oružjem, RH Alan, uplatilo 2,7 milijuna dolara na bankovni račun Diega Pallerosa, otvoren u banci u Urugvaju. Palleros, kasnije u bijegu u Južnoafričkoj Republici, također je s Menemom osuđen kao posrednik u ratnom biznisu. Osim toga, zbog prodaje oružja Hrvatskoj generali u Čileu lani su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Luka Kopar nije slučajno izabrana luka. Istraživanje 'U ime države' analizira preko šest tisuća državnih i vojnih, uglavnom tajnih dokumenata koji dokazuju da je šverc oružja za ratove u Hrvatskoj i BiH vodio mafijaško organiziran politički vrh s ovih prostora u suradnji s međunarodnim kršiteljima zakona i trgovcima oružjem.

Koristili su poluge i institucije vlasti te infrastrukturu, vojnu opremu i kadrove države da bi prevozili oružje do ratišta. Usluge i robu naplaćivali su za vlastite džepove. Zato trilogija nosi tako ironičan naziv. Zgaga i Šurc navode konkretne cijene, datume, pošiljke i tone. Što je najvažnije - imena ljudi koji su kasnije izvirili u korupcijskoj aferi s finskom Patrijom. Odnosno imena i danas poznata u slovenskoj, hrvatskoj i bosanskoj politici.