NI DVA MJESECA NAKON POSTAVLJANJA

Švaljek piše na Twitteru da je Bandić popustio Hasanbegoviću i uklanja bistu Lole Ribara

04.12.2017 u 21:27

Bionic
Reading

Zagrebačka gradska vijećnica Sandra Švaljek na Twitteru je napisala da je gradonačelnik Milan Bandić popusti pod pritiskom Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih i odlučio ukloniti bistu Ivi Loli Ribaru manje od dva mjeseca nakon što je ponovno postavljena.

'Pristao sam, bit ću sve što hoće... Milan Bandić na zahtjev NzH planira ukloniti bistu Ive Lole Ribara manje od dva mjeseca nakon što ju je pompozno vratio', napisala je Švaljek.

No, kako navodi u drugom tvitu Švaljek Lolu bi spasiti mogao HDZ, drugi Bandićev koalicijski partner, koji je najavio da će biti suzdržan o prijedlogu za uklanjanje biste.

  • +3
Bista Ive Lola Ribara vraćena u park na južnoj strani Prilaza baruna Filipovića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U obrazloženju o uklanjanju biste klub Nezavisni za Hrvatsku je ustvrdio da Bandić 'nije vratio svojedobno tobože otuđenu bistu Ive Lole Ribara, nego je postavio novi spomenik (bistu), koja ni u materijalnome niti u umjetničkom smislu nije ista niti je jednakovrijedna onoj izvornoj, zakonito uklonjenoj 1996. godine'.

'Budući se radilo o postavljanju novog spomenika (biste), bilo je nužno provesti propisani postupak koji u konkretnom slučaju nije proveden, pa je bista otkrivena protupravno, slijedom čega je osnovan zahtjev za njezino uklanjanje', naveli su u svom zahtjevu iz stranke Neovisni za Hrvatsku. 

Bista je u kratko vrijeme od postavljanja dva puta išarana ustaškim simbolima.

Vandalizirani spomenik Ivi Loli Ribaru Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX
Na bisti Ive Lole Ribara ponovno osvanuo ustaški simbol Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunić