BROJNI SCENARIJI

Švaljek nije promijenila mišljenje o ostavci, ali…

25.03.2015 u 14:04

Bionic
Reading

Sandra Švaljek, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba, kazala je novinarima u srijedu na aktima gradonačelnika, uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, da je bila vrlo svjesna svojih riječi kada je izjavila da će podnijeti ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika, aktivirati vijećnički mandat, otići u Skupštinu i osnovati klub ako gradonačelnik Milan Bandić iz Remetinca imenuje drugu zamjenicu Vesnu Kusin da ga mijenja dok je pod zabranom obavljanja dužnosti

Iako nevoljko, jer o situaciji oko gradonačelnika Bandića nije bilo razgovora s novinarima, Švaljek je kazala da ima i niz drugih scenarija i da bi onda trebali razvijati priču što bi bilo sa svakim od tih scenarija.

Na upit znači li to da mijenja mišljenje, Švaljek je odgovorila: 'Ne. Bila sam vrlo svjesna toga što sam rekla i ne mijenjam mišljenje.'
Naglasila je da u Gradskoj upravi rade normalno i nema nikakvih promjena.

Vesna Kusin također nije željela spekulirati  o mogućnosti preuzimanja upravljanja Gradom Zagrebom, 'jer nitko ne zna što će se dogoditi'. 'I to je jedna od spekulacija da će Švaljek biti oduzeta punomoć i dana meni; nama to nikad nitko službeno nije izjavio. Osim toga, može se dogoditi da gradonačelnik iziđe iz pritvora i preuzme svoju dužnost i svi skupa nastavimo obavljati svoju dužnost. Dakle, ne mogu se baviti spekulacijama', optimistično je izjavila Kusin.

RTL Autor: RTL


Video: Patrik Macek / PIXSELL

Švaljek nije željela komentirati ostavku Vide Demarin na mjesto zastupnice u Gradskoj skupštini jer ona nije dala obrazloženje svoje odluke. Demarin se našla pod lupom javnosti nakon što je otkriveno zašto je Milan Bandić ponovno pritvoren.

Naime navodno ju je pokušao u nekoliko navrata privoljeti na lažno svjedočenje, a 500-tinjak umjetnina koje je USKOK pronašao u njegovoj vikendici kod Samobora htio je lažno prenijeti u vlasništvo Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, koju je s Demarin osnovala 2004. godine.

Novinare je zanimalo i zašto je sa sjednice Gradske skupštine skinuta točka o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Grada Zagreba objasnila je da je točka skinuta s dnevnog reda zbog neslaganja struke, arhitekata i urbanista s promjenama, iako ona smatra da su izmjene GUP-a u ovakvom obliku mogle biti donesene.

Švaljek je novinarima također najavila mogućnost da projekt izgradnje nogometnog kampa HNS-a na Sveticama propadne jer Zagrebačka nadbiskupija nije dala dozvolu da neće osporavati građevinsku dozvolu unatoč obećanju kardinala i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. istaknula je da će nastojati realizirati investiciju na lokaciju na kojoj je dogovorena no ako u tome ne uspiju razgovarat će o novoj lokaciji i nastojati uvjeriti Hrvatski nogometni savez (HNS) da to ulaganje ipak treba biti na području Zagreba. Također je sve izvjesnije to da će Grad Zagreb raskinuti ugovor o zakupu prostora s vlasnikom Muzeja automobila Ferdinand Budicki zbog duga koji je dosegao 300 tisuća kuna.