SPLITSKI OBRAČUN

Šuta: Gdje je nestalo 79 milijuna eura? Puljak: Kamate su najpovoljnije

30.06.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Grad Split zadužit će se za 71 milijun eura kod Europske investicijske banke (EIB) za provedbu više gradskih projekata u iduće dvije i pol godine - između ostalog za uređenje plaže Žnjan, dovršetak Tehnološkog parka Dračevac, izgradnju vrtića, škola i školskih dvorana te prometnica. Odluku o tome trebalo bi donijeti Gradsko vijeće na sjednici zakazanoj za idući tjedan

Radi se o kreditu s kamatom od 3,465 posto, počekom od pet godina i rokom otplate od 20 godina, a tek je dio dogovorenog aranžmana s EIB-om. Ova banka, naime, stavila je Gradu Splitu na raspolaganje iznos od 150 milijuna eura, pa se ostatak novca može povući u idućim godinama, nakon razrade novih projekata.

Među njima se nalazi i konačno uređenje golemog Doma mladih, više šetnica i riva, sportskih centara, dodatnih škola i vrtića, digitalne infrastrukture, energetske obnove te javnih park & ride garaža. Ukupna vrijednost svih projekata dogovorenih s EIB-om iznosi čak 350 milijuna eura, no u nju su uračunati i vrijednost postojećih objekata, zemljišta ili dosadašnjih ulaganja, što znači da Split u konačnici neće potrošiti toliki iznos. Tportal je još u siječnju ove godine najavio ovakav razvoj događaja. Split je prvi grad u Hrvatskoj kojemu je EIB ponudio ovaj oblik suradnje, a nakon njega pregovore su započeli i Zagreb, Osijek i Dubrovnik.

Uoči sjednice Gradskog vijeća najava zaduženja podigla je političku temperaturu u Splitu. Najprije se jučer oglasio predsjednik gradskog HDZ-a Tomislav Šuta te se u neobičnom statusu na Facebooku zapitao 'gdje je nestalo 79 milijuna eura?', a danas je sa stranačkim kolegama održao konferenciju ispred zgrade gradske uprave - prigodno, neposredno uoči konferencije koju je održao i sam gradonačelnik Ivica Puljak.

  • +8
Konferencija za medije gradonačelnika Splita Ivice Puljka Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

'Ono što možemo kazati jest da se radi o jednom od najvećih zaduženja u povijesti Splita. Nepotrebno je, preskupo i netransparentno. Riječ je o kreditu od 150 milijuna eura koji će proizvesti i otplatu kamata u iznosu od gotovo 80 milijuna eura. Gradonačelnik pompozno najavljuje renesansu, a ovim kreditom zadužuje buduće generacije, sve građane i njihovu djecu, za narednih 25 godina', kazao je Šuta.

Po njemu, razočaravajuće je da 'projekata nema, a oni koji su navedeni nemaju građevinsku dozvolu', te da je 'sve skupa nepotrebno'. Zapitao se postoji li trenutno jeftiniji kredit na tržištu. Zatražio je odgodu donošenja odluke o kreditu i pozvao vijećnike na razum, no on osobno 'nije protiv zaduženja ako se pokaže da je potrebno'. Puljak je pak nešto kasnije cvao od zadovoljstva: dogovoren je, kaže, aranžman s bankom Europske unije, pa samim time i hrvatskom bankom, i to nakon šest mjeseci pregovora.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

'To je vrlo povoljan financijski aranžman, najpovoljniji koji se može pronaći na tržištu, a banka pomaže i u pripremi projekata i povlačenju dodatnih sredstava iz europskih fondova', rekao je Puljak i objasnio da se kredit povlači za projekte predviđene u projekcijama proračuna za iduće dvije godine, a projekte za preostali iznos do 150 milijuna eura planira predložiti za dvije godine.

Pročelnica Službe za razvoj grada Antonija Eremut Erceg bila je tehnički koordinator u razgovorima s EIB-om i potvrdila da su svi projekti prošli provjeru prihvatljivosti u banci. 'To su projekti kompatibilni sa sredstvima EU-a poput ITU mehanizma i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a sredstva možemo kombinirati', kazala je Eremut Erceg.

'Razgovarali smo s Ministarstvom financija da se sve tehnički dobro posloži. Radi se o instrumentu koji je važan za razvoj hrvatskih gradova, a Split je prvi koji ga koristi', odgovorio je Puljak na pitanje novinara.

'Kamate su trenutno najpovoljnije na tržištu', istaknuo je splitski gradonačelnik i dodao da se druge javne banke - odnosno HBOR - zadužuju upravo od EIB-a i potom plasiraju novac uz svoju dodatnu maržu.

'Ovdje smo nominirali neke škole, ali nominirat ćemo i druge. Ako za njih pronađemo druge izvore financiranja, sredstva možemo prenamijeniti na druge projekte. Ne postoje nikakvi penali za slučaj da ne povučemo ukupna sredstva, pa čak ni ako ne povučemo sve tranše dogovorenog kredita', dodao je Puljak. Najavio je da će uoči sjednice Gradskog vijeća idućeg tjedna pozvati predstavnike svih političkih opcija u gradu i sve vijećnike kako bi ih dodatno upoznao sa svim detaljima aranžmana s EIB-om.