DOKUMENT DOKAZUJE PREVARU

Sud Brodu krivo izračunao kamate

29.10.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Dosad se tvrdilo da Novogradnja nije primila nikakav avans, no dokumenti dokazuju da je Novogradnji isplaćeno pola novca za radove na Korčuli zbog kojih je na kraju održana dražba

Novinska agencija Epeha došla je u posjed dokumenata koji bacaju novo svjetlo na spor Grada Slavonskog Broda i Novogradnje u slučaju Korčula, zbog kojih se vrijedna gradska imovina ovih dana našla na dražbi.

Nekoliko se puta dosada nagađalo je li Novogradnja za izvedene radove, procijenjene na 570 tisuća eura, zbog kojih je tužila Grad, primila ikakav avans ili ih je obavila o svom trošku. Prema računici koju je potvrdio i sud, Novogradnja nije primila nikakav avans, a kamata je obračunata na iznos od 570 tisuća eura te je tijekom parničenja dosegnula vrtoglavih 45 milijuna kuna. Zajedno s glavnicom, Gradu je na naplatu stiglo 50 milijuna kuna.

Bratstvo i Novogradnja

No agencija je došla u posjed dokumenta u kojem piše da je na račun ondašnjeg Društvenog poduzeća Bratstvo iz Bosanskog Broda u više navrata tijekom 1991. uplaćeno 3.550.000 milijuna dinara ili ondašnjih 272.000 njemačkih maraka, odnosno 136.000 eura. Novac je uplaćen na račun Bratstva koje je, kao i Novogradnja, bilo u sastavu GIK-a Brod, ali mu, za razliku od Novogradnje, račun nije bio blokiran.

Tražeći podatke, došli su i do odvjetnika Darka Popovića iz Slavonskog Broda koji je svojedobno zastupao Željka Zorića, ondašnjeg tajnika i direktora F-toursa, koji je nakon pretvorbe 1991. postao vlasnik odmarališta Ferijalnog saveza u Korčuli. 'Protiv Željka Zorića 1994. se na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu vodio kazneni postupak koji je pravomoćno okončan. Financijsko-računovodstvenim vještačenjem utvrđivali su se tijek novca i korištenje kreditnih sredstava, kako su ona stizala i tko ih je u konačnici koristio', rekao je novinarima agencije Epeha odvjetnik Popović.

Izgubljena karika

Utvrđeno je da je od 29. svibnja 1991. do 3. lipnja 1991. F-tours na račun DP-a Bratstvo Bosanski Brod u tri navrata uplatio 3,5 milijuna ondašnjih dinara ili 272.000 njemačkih maraka za radove na odmaralištu Ferijalnog saveza u Korčuli. 'Predračunska vrijednost tih radova je 6.979.000 dinara ili oko 537.000 maraka, a plaćeno je praktički pola iznosa', tvrdi Popović. Je li to izgubljena karika u ovom sporu ili će još nešto isplivati u javnost?

 

Podaci nedostupni javnosti

Popović kaže da je definitivno riječ o činjenicama koje nisu bile dostupne javnosti.

'Ako netko ima dokumente o tome, volio bih da mi ih pokaže, a nisam vidio da netko u istupima egzaktno spominje da je nešto plaćeno, u koje vrijeme, u kojim iznosima i kome. Mislim da Grad treba zauzeti kvalitetniji stav i uklopiti ga u pravnu problematiku cjelokupnog iznosa', kaže Popović.