BRITANSKO ISTRAŽIVANJE

Stuxnet pomogao Iranu u proizvodnji nuklearne bombe

16.05.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Vjeruje se da je iranski nuklearni potencijal značajno povećan nakon što je pogon za obogaćivanje urana u Natanzu 2009. i 2010. godine napao crv Stuxnet, tvrdi se u novom istraživanju, piše The Telegraph

Izvješće objavljeno u časopisu instituta Royal United Services (Rusi) tvrdi da je crv Stuxnet otkrio nedostatke iranskog postrojenja za obogaćivanje urana, što bi inače prošlo nezapaženo, te da je proizvodnja porasla godinu dana nakon što je crv napao pogon.

Dok je Zapad vjerovao da je Natanz bio pod napadom, Iranci su 'potiho napredovali' s obogaćivanjem urana, otežavajući tako zapadnjačka diplomatska rješenja za smanjenje opasnosti od nuklearnog Irana.

U analizi podataka prikupljenih od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Ivanka Barzashka s Kraljevskog koledža u Londonu tvrdi da je Iran pregrupirao i poboljšao učinkovitost centrifuge te započeo s obogaćivanjem urana u većim količinama nego prije.

Nadalje, od kolovoza 2010. broj radnih strojeva u Natanzu je u 'stalnom porastu'.

'Iran je povećao kapacitete u obogaćivanju urana, a s tim i svoj potencijal nuklearnog oružja', dodala je Barzashka.

'Stuxnet je od velike koristi za Iran, posebno ukoliko njegova vlada želi napraviti nuklearnu bombu ili povećati svoj nuklearni potencijal', kazala je Barzashka.

Bivši ministar vanjskih poslova, sir Malcolm Rifkind kritizirao je izvješće, istaknuvši da su bilateralni razgovori SAD-a i Irana jedini način da se zauzdaju iranske nuklearne ambicije.

Sir Malcolm, koji trenutno služi kao predsjednik Obavještajno-sigurnosnog odbora, tvrdi da je 'nepobitno to da je Stuxnet značajno usporio proces obogaćivanja urana'.