VELIKO PRIZNANJE

Studentsko društvo NeuroSplit ovogodišnji je dobitnik nagrade Europskog građanina

26.11.2021 u 17:33

Bionic
Reading

Studentsko društvo za neuroznanost NeuroSplit ovogodišnji je dobitnik nagrade Europskog građanina zbog velikih uspjeha u popularizaciji znanosti, rečeno je u petak na prigodnoj svečanosti u Zagrebu

Predstavnicima NeuroSplita, osnovanog 2015. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu i nagrađenog zbog uspjeha projekta "With One Dream United" koji obuhvaćao niz događaja u popularizaciji znanosti, radionica, humanitarnih akcija i predavanja, priznanje su uručili zastupnici Tomislav Sokol i Sunčana Glavak.

„Mladi smo profesionalci, a ono što dijelimo je zajednička želja za danjim radom u korist naše zajednice. Imamo mnogo ideja i planova koji će, nadamo se, dobiti široku podršku“, poručio je predstavnik dobitnika Miro Vuković.

Istaknuo je da projekt With One Dream United ostvario neočekivane rezultate te kao primjere naveo konferenciju Nobelovi dani (Nobel Days) i međunarodni kongres Praktična znanja za studente.

Na konferenciji su četvorica Nobelovaca predstavili svoja znanstvena otkrića i životni put studentima i srednjoškolcima iz cijele Hrvatske, a kongres je kroz radionice studentima iz biomedicionskog područja ponudio praktična znanja za buduću profesionalnu karijeru.

Sokol je istaknuo da je nagrada studentima medicinskog fakulteta u ovo doba vrlo prigodna. "Trenutno smo u vremenu pandemije i zdravstvene krize bez presedana. Ovime šaljemo poruku da treba ulagati u znanost i struku“, kazao je.

“Najvažniji prioritet mora biti da nemamo građane prvog i drugog reda u Europskoj uniji, da zdravstvena zaštita u svim zemljama EU bude jednaka", dodao je.

"Ovakvi projekti koji jačaju znanost i studentima daju dodatne mogućnosti itekako mogu dugoročno pomoći našem zdravstvenom sustavu da podigne razinu i bude konkurentniji na razini EU-a“, zaključio je Sokol.

Sunčana Glavak istaknula je da i ovo priznanje pokazuje da Hrvatska ima mlade stručnjake koji svojim znanjem i aktivnostima mogu konkurirati svim europskim kolegama i dodala da su članovi društva „NeuroSplit“ ponos ne samo svom gradu i fakultetu nego i Hrvatskoj.

Glavak se nada da će mladi znati konzumirati sve ono dobro što je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji. „Privlačno je obrazovati se vani i nadograditi iskustva stečena u Hrvatskoj, ali ih onda primijeniti u svojoj domovini“, kazala je.

Predsjednik odbora za europske poslove Domagoj Hajduković kazao je da je "ovo manifestacija ponosa gdje možemo pokazati da je Hrvatska stvarno rame uz rame svim europskim zemljama kada govorimo o talentiranim mladim ljudima”.

Pošto je u tijeku konferencija o budućnosti Europe, a sljedeću godinu je Komisija najavila kao godinu mladih, Hajduković je pozvao sve mlade da se uključe u raspravu kakvu Europu žele putem višejezične digitalne platforme.

Europski građanin dodjeljuje udruženjima, organizacijama i pojedincima za postignuća i aktivnosti kojima se promiču razumijevanje te jača europski duh solidarnosti i zajedništva.

Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a.

Iz Hrvatske su nagrade proteklih godina dobili Martina Čuljak s projektom Help Balkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać, Hrvatska udruga Transplant i Tvrtko Barun kao tadašnji ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, HUKI - Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (2018.) i kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske (2020.)