EVO ZAŠTO

Strani turisti pohrlili na Advent u Zagrebu

  • +13

Božićni ugođaj u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Bionic
Reading

Zagreb je tijekom Adventa postao grad u kojemu je zima življa i toplija. Na raznim punktovima u centru grada Zagrepčanima i njihovim gostima nudi se raznolik i zabavan program. Adventska događanja traju čak trideset i dva dana, a u prvih 15 dana prosinca ove godine, zabilježen je porast turističkih dolazaka i noćenja za 22 posto, što u brojkama iznosi 29.431 dolazaka te 53.235 noćenja

Na prvom su mjestu gosti iz Italije, a slijede ih gosti iz BIH, Srbije, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Slovenije i Južne Koreje, doznajemo u Turističkoj zajednici Grada Zagreba. Kažu nam da su reakcije sa svih strana izuzetno pozitivne, a o čemu najbolje svjedoči atmosfera koja vlada u Zagrebu ovih dana.

O zagrebačkom Adventu hvalospjeve su objavili i strani mediji, poput talijanske novinske agencije ANSA, koja hvali bogatstvo umjetničko-zabavnog programa te gastronomsku ponudu. Na portalu španjolske putničke agencije Zagreb nazivaju gradom svjetlosti i detaljno opisuju bogatu turističku ponudu.

I doista, ovoga Adventa u Zagrebu će i oni najrazmaženiji moći pronaći nešto za sebe.

Idemo redom.

Na Cvjetnom trgu posjetitelje dočekuje prava glazbena čarolija u ritmu jazza i klasike. Oni nešto mlađi mjesto za zabavu pronalaze na klizalištu Tomislavac. Pod alejama platana na Zrinjevcu ljubitelji glazbe i plesa sve do početka siječnja plesat će u ritmovima valcera i evergrina. Zabave ne nedostaje ni i u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Ove je godine u program uvršten i 'AdvEUnt – Europski advent' na Europskom trgu u pješačkoj zoni, samo nekoliko koraka daleko od središnjega gradskog trga. Događanja su inspirirana različitim detaljima i programima iz drugih gradova Europe s ciljem promocije Zagreba kao poželjne i bajkovite destinaciju u regiji i Europskoj uniji. Program je osmišljen kao kombinacija izrazito privlačnih umjetničkih i zabavnih sadržaja - koncerata, filmskih projekcija, izložbi…

Jedan od već etabliranih zagrebačkih adventskih uskličnika je među Zagrepčanima i gostima omiljen kulturno-zabavni program 'Fuliranje kod uspinjače' u Tomićevoj ulici. Riječ je o prepoznatljivom, inovativnom i modernom kulturno-ugostiteljskom sadržaju koji vješto isprepliće tradiciju i suvremenost.

Zanimljiv je i Sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, prekrasnom zdanju koje potpisuje proslavljeni akademski kipar Ivan Meštrović.

Ispred zagrebačke katedrale u vrijeme adventa mogu se pogledati Žive božićne jaslice u kojima glumci amateri utjelovljuju Svetu obitelj.

GASTRONOMSKA PONUDA

Osim glazbenog programa, Zrinjevac za blagdane nudi bogatu ponudu gastronomskih specijaliteta. Dida Sushi bar Korčula u ponudi ima delicije japanske i dalmatinske kuhinje, predstavlja Sea kebab od morskih plodova, kozica ili srdela te nudi marinirane kozice, inćune, slane srdele, riblje plate, dimljenu tunu i lignje na štapiću. Okrugljak nudi najbolje štrukle u gradu i vrhunske kobasice, krpice sa zeljem i božićne kolačiće. Okružena mnoštvom bijelih klizaljki, kućica Plavi škarnicl priprema kruščeke s paštetom od čvaraka, pečenom bučom na skuti ili s domaćom kuhanom šunkom na namazu od jabuke i celera, domaće kobasice, pijane kruške te kolačiće od kestena. Stara Preša već treću godinu nudi domaće specijalitete kao što su sarme, pohani piceki i češnjovke sa zeljem. Saft, uz odličnu pitu od jabuka i juhe od gljiva i rajčica, krijepi vrhunskim gulašima. Vivat fina vina u svoje tri kućice već četvrtu godinu nude, na čaše i butelje, pjenušce Freixenet, šampanjce Taittinger, originalne salcburške punčeve, vrhunske talijanske grappe i kuhana vina. Zagrebačka frajla na Zrinjevcu, kao i u Ledenom parku, ima široku ponudu kobasica. Sora kućica Cateringa Kluba književnika priprema jela iz woka, poznata zagrebačka Bonita nudi palačinke raznih okusa, a Franck - kuća čaja grije velikim izborom probranih čajeva. Sve to i mnogo više u ponudi je Zrinjevca do kraja godine. Ledeni park na Trgu kralja Tomislava također se može podičiti ponudom vrhunskih zagrebačkih restorana. Lari i Penati nude čvarke, salenjake, zagorske štrukle, Sora carski drobljenac, kobasice s kiselim zeljem i šurlice s janjetinom ili tartufima, Bistro Apetit vrhunske kobasice, Okrugljak vafle, sendviče, kesten pire i štrukle, a Obrtnički dom čobanac, kobasice, čupavce i baklave.