BLAGDANSKA NABAVKA

Građani šokirani cijenama, purica i do 18 eura za kilogram: 'Mogu je samo gledati'

23.12.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Na hrvatskim tržnicama građani danas obavljaju posljednju kupnju prije blagdana. Dok se u Zagrebu bilježe najveće gužve na ribarnici, u Splitu i Šibeniku najpopularnije su purice, ili tuke, koje ponegdje, na zgražavanje građana, prodaju čak i za 18 eura po kilogramu

Kako javlja HRT s Dolca, građani više ne biraju ribu po želji i vrsti, nego po cijeni. Naime, riba je od prošle godine dosta poskupjela. Posebno ih je iznenadila cijena bakalara koja doseže i do 60 eura.

Lignje se prodaju po cijeni od 26 eura za kilogram, brancini za 29, velike orade 34, male orade od 12 do 18 eura. Kilogram oslića košta košta od 7 do 13,5 za one s udice. Rezana riba prodaje se od 30 do 38 eura po kilogramu.

  • +13
Blagdanska ponuda na tržnici Dolac Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Slobodna Dalmacija pak donosi dojmove kupaca sa splitskih Plokita, gdje su cijene na pazaru odletjele u nebo.

Javila im se ogorčena čitateljica koja kaže da za kilogram purice traže nevjerojatnih 18 eura. 'Postala je skuplja od janjetine i odojka. Mogu je samo gledati', prokomentirala je.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Patka je danas koštala 16 eura po kilogramu, kaže ista čitateljica, a kako nam kažu dobro upućeni koji svakodnevno posjećuju ovaj pazarić, neki dan je na jednom štandu bila 16 eura, na drugom 12 eura, a tik do njega drugi je pak prodavao za 12 eura.

Podsjetimo, za najskromniju blagdansku košaricu, prema izračunu sindikata - građani će ove godine izdvojiti oko 100 eura. Za onu najraskošniju - i do 400 eura.

  • +11
Prodaja voća, povrća i blagdanskih purica na tržnici u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL