PREMIJERU POD PROZORE

Štrajkašice opet pred zgradom NSK: 'Čuli smo na TV-u za nekakvu ponudu, pa smo došli'

25.07.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Dvjestotinjak djelatnika u pravosuđu koji štrajkaju u utorak su ponovno prošli pored zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u kojoj traje sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), a sindikalna povjerenica Marija Paun poručila je da će članovi odlučiti je li ponuda od 12 posto dovoljna

'Došli smo premijeru pod prozor jer želimo dobiti ponudu. Čuli smo na televiziji nekakvu ponudu ministra, a kada ta ponuda bude službena, članovi sindikata će odlučiti o njoj', istaknula je tijekom prosvjedne šetnje Marija Paun, sindikalna povjerenica na Općinskom građanskom sudu pri Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je u ponedjeljak navečer da se na sastanku s predstavnicima sindikata razgovaralo o 12-postotnom povećanju plaća službenika u pravosudnim tijelima s isplatom u kolovozu, uz druga najavljena povećanja, te da će im poslati službenu ponudu na koju očekuju skori odgovor, do kraja tjedna.

Govoreći o tome je li takva ponuda dovoljna, Paun je ponovila kako će o tome odlučiti ljudi, ali njoj ponuda na prvu ne zvuči dobro.

'Nismo dva mjeseca u štrajku za 50 ili 70 eura. Vidjet ćemo, mi smo sindikat koji spušta sve na članstvo i članovi odlučuju o svemu', rekla je.

Paun je poručila i kako ovako mogu i do Božića.

  • +9
Štrajk pravosudnih službenika 12.7.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

'Imamo energije. Sve ove njihove radnje koje oni rade prema nama - privremena mjera, tužba, zabrane, ukidanje plaće - sve to nas na dnevnoj bazi potiče da ne odustanemo, da idemo dalje', istaknula je.

'Puno ljudi je na godišnjem, a kao što vidite iza mene, još ih je jako puno i na poslu. Mi nemamo osoba koje nisu u štrajku', dodala je Paun.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Na GSV-u predstavljen Zakon o plaćama u državnim i javnim službama

Na 256. sjednici GSV-a, na kojoj sudjeluju premijer i velik broj ministara, predstavljen je prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te program Europskog socijalnog fonda plus za razdoblje od 2021. do 2027.

Premijer Andrej Plenković u govoru je ponovio uspjehe Vlade u proteklom razdoblju.

Naveo je, uz ostalo da se 'zahuktala u potpunosti' realizacija projekata obnove nakon potresa koji se tiču financiranja iz Fonda solidarnosti, kao i obnova privatnih objekata.

  • +36
Vlada i GSV Izvor: Pixsell / Autor: Emica ElvedjiPIXSELL

Govoreći o plaćama, podsjetio je da su sa sindikatima 5. lipnja dogovorili isplatu privremenog dodatka na plaću svim državnim službenicima i namještenicima u javnim službama s malim koeficijentima, a cilj je bio premostiti razdoblje do donošenja novog zakona o plaćama s obzirom na inflaciju te ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji.

'Smatram da je ovo jedinstven potez, nikad takvog nije bilo. Prepoznali smo okolnost u kojoj se zemlja nalazi, našli smo sredstva za rješenje i došli smo do rješenja u zajedničkom dijalogu', rekao je, dodavši kako je rješenje obuhvatilo oko 89 posto zaposlenih u državnoj i javnoj službi.

Plenković je također naveo da inflacija već sedam mjeseci zaredom usporava te je u lipnju iznosila 7,6 posto.

Malenica je pri predstavljanju zakona o plaćama rekao da predstavlja jedan od najvećih reformskih procesa u području javne uprave u posljednjih 30 godina. Cilj je standardizirati plaće u javnom sektoru na održiv način za više od 230 tisuća službenika čija se plaća isplaćuje iz državnog proračuna.