uzavrela krv

Strah od nasilja u Michiganu nakon 'islamofobnog' komentara u WSJ-u

04.02.2024 u 19:13

Bionic
Reading

Gradonačelnik Dearborna u američkoj saveznoj državi Michiganu Abdullah Hammoud rekao je da je pojačana policijska prisutnost oko vjerskih i infrastrukturnih objekata u gradu nakon komentara objavljenog u Wall Street Journalu za koji je izjavio da izražava "netrpeljivost" i "islamofobiju", prenosi u nedjelju Reuters

WSJ je u petak objavio članak pod naslovom "Dobrodošli u Dearborn, američku prijestolnicu džihada". Gradonačelnik i borci za ljudska prava iz Vijeća za američko-islamske odnose i Arapsko-američkog odbora za borbu protiv diskriminacije osudili su komentar u WSJ-u kao antiarapski i rasistički jer sugerira da stanovnici grada, uključujući vjerske vođe i političare, podržavaju palestinsku islamističku skupinu Hamas i ekstremizam.

"Nepromišljeno. Netrpeljivo. Islamofobično", rekao je gradonačelnik Dearborna Hammoud o članku za WSJ koji je napisao Steven Stalinsky, izvršni direktor Instituta za istraživanje medija na Bliskom istoku.

"Odluka s trenutnim stupanjem na snagu: policija u Dearbornu pojačat će svoju prisutnost na svim mjestima bogoslužja i glavnim infrastrukturnim točkama. Ovo je izravan rezultat kontroverznog članka WSJ koji je doveo do alarmantnog porasta netrpeljive i islamofobične retorike na internetu usmjerene na grad Dearborn", dodao je gradonačelnik.

WSJ nije odgovorio na zahtjev za komentar. Autor spornog uratka Stalinsky rekao je da i dalje stoji iza napisanoga.

Borci za ljudska prava upozoravaju da bilježe porast islamofobije, antipalestinske pristranosti i antisemitizma u SAD-u od izbijanja rata na Bliskom istoku u listopadu.

Među incidentima usmjerenim protiv palestinskog pitanja bili su pucnjava na troje studenata palestinskog podrijetla u Vermontu u studenome i izbadanje nasmrt 6-godišnjeg palestinskog Amerikanca u Illinoisu u listopadu.