dostava pomoći

Stoltenberg pozvao na produljenje primirja između Izraela i Hamasa

27.11.2023 u 14:04

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak na produljenje primirja između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći u pojasu Gaze

“Pozdravljam dogovor između Hamasa i Izraela koji je doveo do oslobađanja talaca i dostave humanitarne pomoći. Pozivam na produljenje pauze (u sukobima), koja će omogućiti dostavu prijeko potrebne pomoći stanovništvu Gaze i oslobađanje još talaca”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Sporazumu o četverodnevnom prekidu vatre posredovao je Katar uz pomoć Sjedinjenih Država i stupio je na snagu u petak te predviđa oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu. Na produljenju prekida vatre rade posrednici iz više zemalja.

Prema dogovoru jedan talac na tri zatvorenika od tada je oslobođeno 39 talaca u okviru sporazuma i 24 talaca mimo tog okvira - većinom građana Tajlanda koji su radili u Izraelu, a iz izraelskih zatvora pušteno je 117 palestinskih zatvorenika, većinom žena i maloljetnika.

Stoltenberg je održao konferenciju za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će se razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima - ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu.

Izrael oslobodio Palestince Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stoltenberg je pozvao Iran da obuzda svoje saveznike na Bliskom istoku, “kojem je potrebno trajno političko rješenje”.

“Vidjeli smo napade dronovima i raketama na američke položaje u Siriji i Iraku te napade na komercijalne brodove. Iran mora obuzdati svoje proksije”, rekao je Stoltenberg.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'