SUSPENZIJA PARLAMENTA

Što se stvarno dogodilo u Velikoj Britaniji? Donosimo odgovore na šest ključnih pitanja

29.08.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Velika Britanija u velikoj je političkoj krizi. Novi premijer Boris Johnson odlučio je suspendirati parlament na 23 dana jer želi izvesti zemlju iz Europske unije pod svaku cijenu, pa i bez ikakvog dogovora o razlazu s Bruxellesom. Odluka je izazvala velike prosvjede Johnsonovih neistomišljenika, a u kratkom roku više od milijun ljudi potpisalo je peticiju protiv takvog poteza. Neki premijera čak optužuju da je izveo državni udar na britanski način

Što je suspenzija parlamenta?

Suspenzija, odnosno privremeni prestanak rada parlamenta, događa se u Velikoj Britaniji gotovo svake godine u jesen na nekoliko dana kako bi se omogućilo strankama da održe svoje stranačke konvencije. Zatvaranjem rada parlamenta prestaje sav rad na postojećem zakonodavstvu, automatski se poništavaju svi prijedlozi zakona ili pitanja zastupnika ministrima koji prolaze kroz parlament. Potez da se na 23 dana zaustavi rad parlamenta zapravo je bez presedana u novijoj povijesti. Obično se parlament otvara nekoliko dana nakon suspenzije te se počinje s radom na novim prijedlozima zakona, pitanjima ministrima, inicijativama...

Nova sjednica tradicionalno svečano započinje kraljičinim govorom - koji je napisao ili je napisan u ime premijera - u kojem iznosi vladin zakonodavni program za iduću sjednicu parlamenta, a iznosi se i sažetak učinjenog u prošlom razdoblju. Johnson je najavio da će obraćanje kraljice, koje se tradicionalno smatra službenim otvaranjem nove parlamentarne sezone, zakazati tek za 14. listopada, što znači da bi zastupnički dom dotad bio suspendiran.

Zašto je Johnson suspendirao parlament?

Većina stručnjaka slaže se da se na ovaj prilično odvažan potez Johnson odlučio kako bi onemogućio oporbu i protivnike iz vlastite stranke da ga zaustave u naumu da izvede zemlju iz Europske unije pod svaku cijenu. Izvjesno je to da Johnson želi provesti Brexit bez sporazuma o izlasku, što bi, opet prema mišljenju većine stručnjaka, moglo imati katastrofalne posljedice, uglavnom ekonomske, po Veliku Britaniju, Europsku uniju i cijeli svijet. Johnson je odbacio tvrdnje da je njegova odluka zamišljena tako da blokira zastupnike u razmatranju načina da se spriječe njegovi planovi za Brexit nakon što je optužen za organiziranje državnog udara protiv parlamenta. Premijer je kazao da će biti 'dovoljno vremena' da zastupnici raspravljaju o Brexitu nakon samita Europske unije zakazanog za 17. listopada.

>>> Lagao je, vrijeđao, nizao gafove, ali u karijeri je stalno napredovao. Hoće li Boris Johnson napokon zasjesti na vrh britanske politike?

Je li kraljica mogla odbiti Johnsona?

U cijelu priču oko suspenzije parlamenta uvedena je i kraljica Elizabeta II potpisavši odluku. Kraljica je neutralna politička osoba koja samo tehnički provodi zahtjeve premijera kojem vjeruje te ne razmatra meritum zahtjeva. Tehnički gledano, kraljica je mogla odbiti zahtjev jer su se u prošlosti britanski kraljevi koristili ovom polugom kako bi se borili protiv parlamenta, ali to je vrijeme stoljećima iza nas. U stvarnosti bi joj to bilo izuzetno teško učiniti jer se ona ne miješa u političke rasprave.

Može li se odluka oboriti?

Sigurno će biti takvih pokušaja. Aktivistica Gina Miller otkrila je u srijedu navečer da su njeni odvjetnici podnijeli hitnu molbu visokom sudu radi sudskog preispitivanja plana Borisa Johnsona da suspendira parlament. Zastupnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Joanna Cherry potvrdila je da je razgovarala sa svojim pravnim timom o akciji na škotskim sudovima. Laburistički zastupnik Ian Murray rekao je da će razmotriti traženje privremene presude radi blokiranja suspenzije...

  • +2
Prosvjedi protiv Borisa Johnsona Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Kako će to utjecati na planove da se zaustavi izlazak bez dogovora?

Manje od 24 sata nakon što su Jeremy Corbyn i drugi oporbeni zastupnici postigli dogovor da će radije kroz parlament pokušati zaustaviti izlazak iz EU-a bez dogovora, nego da odmah idu na 'nuklearnu opciju' glasanja o nepovjerenju, manevarski prostor postao im je znatno sužen. To čini mogućnost glasovanja o nepovjerenju vladi daleko vjerojatnijom. Corbyn je ponudio da vodi prijelaznu vladu kako bi pregovarao o proširenju članka 50. koji regulira izlazak članica iz Europske unije, a zatim bi raspisao opće izbore. Riječ je o ponudi što je većini konzervativnih zastupnika koji ne podržavaju Johnsona izrazito neugodna jer bi na vlast doveli političkog protivnika. Ako se ne dogovore tko bi drugi mogao zamijeniti Johnsona, izglasavanje nepovjerenja nema smisla jer bi i u tehničkom mandatu ostao premijer i izveo zemlju iz EU-a po svom planu - bez dogovora s EU-om - i na taj platformi izašao na izbore. Konzervativni zastupnik Dominik Grieve, koji se protivi Brexitu bez dogovora, rekao je da je glasovanje o nepovjerenju sada vjerojatnije. 'Ako je nemoguće spriječiti suspenziju parlamenta, mislim da će ljudima koji su poput mene biti vrlo teško održati povjerenje u vladu i dobro vidim zašto bi lider oporbe želio podnijeti prijedlog za glasanje o nepovjerenju', poručio je Grieve, prenosi The Guardian.

Što očekuje Britaniju u idućim danima i tjednima?

Novi raspored ostavio bi zastupnicima daleko manje prostora za usvajanje zakonodavstva protiv dogovora, skraćujući ga na dva tjedna, s novim datumima koji će vjerojatno biti:

  • zastupnici se vraćaju s ljetnog odmora u klupe 3. rujna
  • rad parlament suspendiran prije stranačkih konferencija 12. rujna
  • parlament se vraća na kraljičin govor 14. listopada
  • Europsko vijeće zasjeda 17. listopada
  • Velika Britanija trebala bi napustiti EU 31. listopada.
  • +11
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL