nasljednik ane brnabić

Što Hrvatska može očekivati od budućeg srpskog premijera? Evo što kažu upućeni

03.04.2024 u 20:58

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić odabrao je nasljednika dugogodišnje premijerke Ane Brnabić. Za mandatara nove srpske vlade predložio je bliskog suradnika, 49-godišnjeg ministra obrane Miloša Vučevića, šefa Srpske napredne stranke (SNS). Ta odluka malo je koga iznenadila: godinama se spekulira da će upravo Vučević, bivši odvjetnik i dugogodišnji gradonačelnik Novog Sada, preuzeti žezlo vlade u Beogradu

Tri i pol mjeseca trebalo je Vučiću da nakon izvanrednih parlamentarnih izbora predloži Narodnoj skupštini mandatara za sastavljanje vlade. Na prosinačkim izborima, obilježenim brojnim optužbama za prijevaru, SNS je osvojio oko 47 posto glasova i 129 od 250 zastupničkih mjesta u parlamentu. U turbulentnim vremenima, pod pritiscima ujedinjene opozicije, ali i Bruxellesa koji inzistira na normalizaciji odnosa s Kosovom, vladu u Beogradu preuzima njezin dosadašnji potpredsjednik, čovjek koji ne zatvara vrata Europi, ali je, blago rečeno, rezerviran prema Hrvatskoj.

Miloš Vučević uglavnom je nepoznat hrvatskoj javnosti, iako se po ovdašnjim medijima razvlačilo njegovo objašnjenje za tvrdnju da 'nikada neće razumjeti' Srbe koji se na dan obilježavanja operacije Oluja zateknu, od svih ljetnih destinacija, baš na hrvatskom Jadranu.

'Nikada neću moći razumjeti Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj, pogotovo one koji su tamo kada se obilježava godišnjica Oluje. Ne mogu shvatiti Srbe koji su tada u Dalmaciji, Istri ili na otocima... Ne osuđujem ja nikoga, neka ljetuje gdje tko hoće, ali mora biti gadno i prilično neugodno biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na Jadranskom moru u Hrvatskoj kad oni slave i pričaju kako su pobijedili i protjerali Srbe', rekao je Vučević u kolovozu 2022. Godinu kasnije, dan uoči obljetnice Oluje, citirao je jednog od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih književnika.

'Tužna kolona Krajišnika bez početka i kraja, u koju idu, polako, noseći svoje živote, jer sve ostalo su ostavili vojsci uništenja. Ovo je ta 'Oluja', to su sjećanja na taj zločin i ostat će, jer sve može proći i promijeniti se, ali te dane kolovoza '95. nikad nećemo zaboraviti. Seobe ima, nema smrti, napisao je veliki Miloš Crnjanski, ali zaborava ne smije biti dok Srba ima', napisao je Vučetić.

Nekoliko mjeseci ranije Vučević je postao predsjednik SNS-a, zamijenivši na tom mjestu samog Vučića, koji se konačno odrekao stranačke funkcije i postao, tada i simbolično, predsjednik svih građana Srbije. Još ranije spekuliralo se da će upravo Vučević, bivši gradonačelnik Novog Sada s političkim pedigreom - njegov pokojni otac, nekadašnji radikal Zoran Vučević bio je predsjednik novosadske skupštine - postati idući srpski premijer. U isto vrijeme iz ureda gradonačelnika Vučevića opovrgnuli su tvrdnje hrvatskih medija da je on srpski nacionalist. On je, poručili su, samo veliki domoljub, 'čovjek širokog srca koji poštuje sve manjine i puno je pomogao hrvatskoj zajednici u Novom Sadu'.

Odlična iskustva Hrvata u Vojvodini

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), potvrdio je za tportal da je suradnja s Vučevićem bila izrazito dobra.

'Suradnički odnosi i iskustva koje DSHV i ja osobno imamo s predsjednikom SNS-a i ranijim gradonačelnikom Novog Sada cijenimo pozitivnim i posve korektnim! Izgradio je afirmativno i proaktivno držanje spram inicijativa i potreba lokalne hrvatske zajednice, napose u Petrovaradinu, i tamošnje Katoličke crkve', poručio je Žigmanov.

Zamjenik predsjednika DSHV-a Goran Kaurić surađivao je s Vučevićem kao dužnosnik u pokrajinskoj vladi ispred hrvatske zajednice i član radne skupine koju su formirali Hrvatsko nacionalno vijeće i Novi Sad.

'U to doba hrvatska zajednica postigla je najveći pomak u Novom Sadu, kako oko spomenika i obilježja, tako i u pogledu kulturnih objekata od značenja za hrvatsku zajednicu. Moje iskustvo u suradnji s tadašnjim gradonačelnikom Vučevićem je odlično, baš kao i iskustvo cijele zajednice. Za vrijeme njegovog mandata hrvatska zajednica je prvi put dobila savjetnika novosadskog gradonačelnika iz redova DSHV-a, bila je to Ankica Jukić Mandić. Sve najbolje mogu reći kao predstavnik Hrvata o suradnji s gospodinom Vučevićem i siguran sam da će se to i nastaviti', kaže Kaurić.

Naglašava da se izvanredna suradnja nastavlja i s njegovim nasljednikom, gradonačelnikom Milanom Đurićem, kada su u pitanju Petrovaradin i Kuća bana Jelačića. Vučevićevu izjavu o ljetovanju Srba u Hrvatskoj nije ranije čuo.

Najbolja suradnja od 90-ih

'Za tu njegovu izjavu ne znam. Mislim da s ljudima s kojima mi Hrvati surađujemo na ovim prostorima trebamo produbljivati suradnju, naročito s onima koji nam daju priliku da se hrvatska zajednica normalno integrira u ove prostore. Moja iskustva s njim su izuzetno dobra, a o tome kako on surađuje s hrvatskom zajednicom najbolje govore njegova djela u Novom Sadu', zaključuje Kaurić. Kao 56-godišnjak koji je dugo uključen u djelovanje tamošnje hrvatske zajednice, tvrdi da upravo u mandatu gradonačelnika Vučevića ostvarena najbolja suradnja od 90-ih godina naovamo.

U svojstvu gradonačelnika, Vučević je posjetio Vukovar 2021. godine, kada je s vladikom Heruvimom obišao tamošnje srpske ustanove i sudjelovao na liturgiji u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini.

'Izuzetno sam ponosan na to što mogu čuti od naših sunarodnjaka koji ovdje žive da je Srbija danas u stanju voditi računa o Srbima na civiliziran, europski prihvatljiv način, da vodimo računa o zajedničkom kulturnom i nacionalnom identitetu te to nije protiv bilo koga', poručio je tom prilikom Vučević, ponosan i na to što je Srbija bila u stanju izdvojiti milijun eura za investiciju u Srpski dom u Vukovaru.

Miloš Vučević u Vukovaru Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Srbijanski predsjednik Vučić u subotu je povjerio mandat za sastav nove vlade ministru obrane i vođi Srpske napredne stranke (SNS) Vučeviću, a koji ga je u svibnju prošle godine naslijedio na čelu naprednjaka.

Srbija bi novu vladu trebala dobiti najkasnije do 6. svibnja, u roku od dva mjeseca od konstituiranja parlamenta, kojim sada predsjeda Ana Brnabić. Objašnjavajući zašto je za njezinog nasljednika odabrao upravo Vučevića, predsjednik Vučić kazao je da predsjednik SNS-a 'posjeduje profesionalne i osobne kvalitete' potrebne za tako visoku dužnost. Kao prioritete buduće vlade, Vučić je naveo očuvanje mira i stabilnosti, teritorijalnu cjelovitost Srbije, ali i dosljedno poštivanje međunarodnog prava te razvoj regionalne suradnje uz brigu o vitalnim interesima Srbije.

Vučić poput Messija

Novosadski portal 021 podsjeća na Vučevićevu izjavu o Vučiću iz 2020.

'Ako kao utakmicu promatrate dolazak na vlast Srpske napredne stranke, najvažniji predsjednikov potez u 'prvom poluvremenu' bila bi provedba teških ekonomskih reformi, fiskalne konsolidacije i spašavanje Srbije od bankrota. To je bio rizičan potez i trebalo je biti maher pa iz te pozicije zabiti gol. Zato je predsjednik Vučić poput Messija. I kreator igre, i vođa, i golgeter', rekao je Vučević. Također, taj portal podsjeća da je nakon lokalnih izbora u Novom Sadu sam Vučić otkrio da ga je Vučević zvao i 'pitao treba li poništiti izbore u pojedinim mjesnim zajednicama u kojima kandidati SNS-a nisu dobili većinu'.

  • +5
Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, rekla je da Vučević mimo Novog Sada nije poznat po većim aferama i da ga Novosađani doživljavaju kao 'Aleksandra Vučića za one s jeftinijim kartama' ili, u hrvatskom prijevodu, Vučića za siromašne. U Srbiji se piše i o odličnim vezama budućeg srpskog premijera s Andrejom Vučićem, bratom srpskog predsjednika, a spominjale su se i njegove veze s osobama iz krim-miljea te pogodovanje privatnim investitorima. Istodobno, Novi Sad raspolagao je rekordnim proračunom, privučeni su brojni investitori, prvašići su dobili besplatne udžbenike, roditeljima djece u privatnim vrtićima osigurane su subvencije, grad je dobio koncertnu dvoranu i baletnu školu...

  • +25
Miloš Vučević Izvor: Pixsell / Autor: M.K./ATAImages/PIXSELL

Iz službene biografije Vučevića doznaje se da je rođen 1974. u Novom Sadu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu 1999. godine. Odslužio je vojni rok. Odvjetništvom se bavio u obiteljskom odvjetničkom uredu. Bio je predsjednik Gradskog odbora SNS-a Novi Sad, a za gradonačelnika Novog Sada prvi put izabran je u rujnu 2012. i odradio čak tri mandata. U međuvremenu, bio je i član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Potpredsjednik SNS-a postao je 2021., a predsjednik 2023. godine.

Dobitnik je više crkvenih i civilnih priznanja, među kojima je povelja počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. Iste godine dobio je priznanje 'Kapetan Miša Anastasijević', koje mu je uručeno kao čelniku gradske uprave za promicanje europskih vrijednosti života u Novom Sadu. Taj grad kasnije je proglašen Omladinskom prijestolnicom Europe, a potom i Europskom prijestolnicom kulture.

Uz pravne znanosti, rado se bavi poviješću i geografijom. Strastveni je ljubitelj nogometa i sporta, a u slobodno vrijeme boravi u prirodi i peca. Oženjen je i ima dva sina, Mihaila i Danila.