prognoza

Stiže promjena vremena: Pogledajte gdje će biti pljuskova s grmljavinom

21.02.2024 u 08:37

Bionic
Reading

I u srijedu na istoku Hrvatske temperatura znatno iznad prosjeka za doba godine, najviša poslijepodnevna oko 14 °C. Ujutro i prijepodne mjestimice će biti više oblaka uz umjeren sjeverozapadni vjetar, a zatim uglavnom sunčano. Prevladavajuće sunčan dan bit će i u središnjoj Hrvatskoj

No ujutro će na sjeveru prolazno biti povećane naoblake, a u južnijim predjelima mjestimice je moguća kratkotrajna magla. Sredinom dana zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a temperatura će porasti do 15 °C. Stabilno te većinom sunčano i na zapadu zemlje, po kotlina Gorske Hrvatske ujutro uz mogućnost za maglu i slab mraz na tlu.

  • +8
Kiša u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barišin

Na obali sjevernog Jadrana će u noći i ujutro puhati umjerena bura, a danju će okrenuti na jugozapadni vjetar. Mjestimice umjerena bura i u pretežno sunčanoj te iznadprosječno toploj Dalmaciji, a od sredine dana uz obalu će zapuhati jugozapadni vjetar, prema otvorenome moru sjeverozapadni, uz uglavnom malo valovito more. I na jugu Hrvatske nastavlja se za veljaču neuobičajena toplina, uz uglavnom vedro vrijeme, te u noći i ujutro umjerenu buru, a danju vjetar s mora te popodnevnu temperaturu od 15 do 17 °C.

Vjetar i kiša

Od četvrtka na Jadranu znatno nestabilnije - puhat će jako i olujno jugo, južni i jugozapadni vjetar, bit će i obilnije kiše, u petak na sjeveru, a u subotu ponajprije u Dalmaciji, gdje su vrlo vjerojatni i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Povremene kiše idućih dana bit će i na kopnu, češće i obilnije u Gorskom kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Bit će i vjetrovito, osobito u četvrtak i petak, kad će puhati jak jugozapadni i južni vjetar. Uz tu izraženu južinu nastavlja se iznadprosječna toplina, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.