dodatni zamašnjak

Starta najveća investicija u sustav navodnjavanja u Hrvatskoj; počinje punjenje akumulacije Mateši

04.04.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Dovršetak izgradnje sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i početak punjenja akumulacije Mateši, trenutno najveće investicije u sustave navodnjava u državi, svečano su obilježeni u ponedjeljak poslijepodne

Ukupna vrijednost toga projekta je 122 milijuna kuna s PDV-om, s time da oko 102 milijuna kuna iznose prihvatljivi troškovi od kojih se 85 posto financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

Sustav se sastoji od akumulacije, cjevovoda, crpne stanice, hidranata i nadzornog upravljačkog sustava, a namijenjen je navodnjavanju 555 hektara poljoprivrednih površina grada Poreča i općine Tar-Vabriga.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je sa suradnicima bio na svečanosti, rekao je da "svaki kvadratni metar navodnjavanih površina predstavlja veću šansu za povećanjem produktivnosti OPG-ova i poljoprivrednika".

Smatra da će navodnjavanje biti dodatni zamašnjak za poljoprivredu i njezinu sinergiju s turizmom.

"Svaka kuna koja se ulaže u projekte navodnjavanja u Hrvatskoj znači povećanje efikasnosti u poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je Ćorić.

"Ovo je velik dan za naše poljoprivrednike. Istra se opredijelila za izvrsnost, a poljoprivredni proizvodi čine jak dio našeg brenda. Oni međutim ne mogu ovisiti o padalinama, a ovakvim sustavom navodnjavanja omogućit će se veća kvaliteta i sigurnost za sve poljoprivredne proizvođače", rekao je istarski župan Boris Miletić.