ni kap kiše

Ekstremna suša bacila na koljena proizvođače krumpira, no imaju i jedan ozbiljniji problem: Neće ga biti dovoljno, morat ćemo povećati cijenu

01.09.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Suša je pokosila urod ovogodišnjeg krumpira pa se očekuje povećanje cijena. Na površinama Agro Velebita, poznatog po uzgoju ličkog krumpira, vađenje kreće idući tjedan. Zbog ekstremne suše urod će im biti smanjen oko 40 posto, a zbog povećanih troškova tijekom proizvodnje, porast će mu i cijena

Ekstremna suša pokosila je urod krumpira. Kiša koja nije ozbiljno natopila ličku zemlju tijekom ljeta srezat će urod Agro Velebita, tvrtke koja proizvodi lički krumpir, za oko 40 posto.

'Neće biti dovoljno krumpira, morat ćemo ga reducirati i prema kupcima', sažima za tportal Nikola Vidaković, direktor tvrtke Agro Velebit iz Lovinca, posljedice ekstremne suše koja je ove godine pogodila proizvođače krumpira.

Prema njihovoj gruboj računici, prinos će biti niži između 30 i 40 posto.

'Na parcelama koje smo navodnjavali prinos će biti smanjen za oko 20 posto, a na onima koje nismo za oko 60 posto, pa je prosjek oko 40 posto', rezimira Vidaković.

Pod krumpirom je zasađeno 40 hektara površina. Isto kao i lani. Pola površina se navodnjava. No dok su prošle godine iz zemlje izvadili do 1200 tona, ove godine ne računaju na više od 800 tona.

'Ove godine bila je ekstremna suša. Čak i na površinama koje smo navodnjavali, a riječ je o 24 hektara, teško je nadoknaditi pravu kišu. Već u lipnju počele su ekstremno visoke temperature i vrijeme bez kapi kiše', nastavlja Vidaković, objašnjavajući da se oni nalaze u Općini Lovinac u južnoj Lici, koju su i tijekom srpnja, kada je u cijeloj Hrvatskoj bilo nešto kiše, zaobišle padaline.

Suša koja je uzrokovala povećanje troškova proizvodnje zbog navodnjavanja podići će cijenu kilograma krumpira.

'Imamo politiku da, i kad je dobra godina, nikada s cijenom ne idemo u bescjenje jer nam je proizvodnja skupa, tako da ni ove godine nećemo ići u ekstremno povećanje. Cijena kilograma ličkog krumpira kreće se između 3,5 i četiri kune, a vjerojatno će porasti za 15 posto', navodi Vidaković.

  • +6
Lički krumpir Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

S vađenjem kreću idućeg tjedna. Radnika zasada imaju, ali svake godine suočavaju se sa sve većim nedostatkom radne snage, posebice u Lici.

'Još nismo posezali za uvozom, ali to je očito izvjesno u budućnosti. Nema dovoljno ljudi za posao', kaže.

Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) objašnjava za tportal da će ove godine sigurno biti manje krumpira zbog suše.

'Teško je procijeniti koliko će ga manje biti, a smanjuje se i broj proizvođača. Zaštitna sredstva su zabranjena, a dodatni problem stvara im skladištenje. Krumpir je izuzetno zahtjevna kultura za uzgoj, a ulaganja po hektaru iznose između 30 i 40 tisuća kuna', kaže Brlošić.