NOVO PRIKUPLJANJE PONUDA

Sredinom srpnja odluka o zakupcu Purisa

02.07.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Skupština vjerovnika Purisa d.d. u stečaju prihvatila je prijedlog Hypo banke te će se o ponudama Valipilea i Geneze za zakup poslovne cjeline Purisa d.d. odlučivati 15. srpnja. Sudbina 120 radnika Purisa u stečaju tako je ponovno u rukama Odbora vjerovnika

Ishod je to rasprave na Trgovačkom sudu u Rijeci te danas održane Skupštine Purisa, u sklopu čega je poništena ranija odluka Odbora vjerovnika kojom se Puris davao u zakup tvrtki Geneza.

U objema tvrtkama nadaju se da će dobiti proizvodnu cjelinu Purisa u zakup nakon što bude proveden najavljeni postupak prikupljanja ponuda, a koji se pokreće temeljem današnje odluke Skupštine.

Iz Geneze su izvijestili da uključivanjem novog partnera- tvrtke Fanon d.o.o. iz Petrijanca, inače vodećeg proizvođača stočne hrane u Republici Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, nastupaju s dodatno ojačanom ponudom.

'Važno je istaknuti da je Fanon d.o.o. jedina tvrtka u ovom sektoru koja svoju ukupnu proizvodnju plasira na tržište, s kapacitetom proizvodnje od ukupno 70.000 tona godišnje, a također i jedini izvoznik stočne hrane u zemlje Europske unije, ali i CEFTE', poručuju iz Geneze.
Naglašavaju kako njihova ponuda, između ostalog, uključuje pokretanje vlastite proizvodnje peradi – jednodnevnih pilića i pura, tova pilića i pura odmah po potpisivanju Ugovora o zakupu, osiguranu dobavu stočne hrane i genetskog materijala (jaja) uz razvoj i unapređenje proizvoda za plasman na tržište srednje Europe, a za što su, kažu, osigurani svi uvjeti obzirom je tvrtka partner Fanon izvoznik peradi na tržišta Austrije i Slovenije te plasman nove linije proizvoda prerađevina bez dodanih 'E' standardnih aditiva odnosno bio prerađevina s prirodnim dodacima.

'Valipile će svoju ponudu poslati u skladu s danas dogovorenim rokom, do kraja tjedna, nadajući se pozitivnom ishodu 15. srpnja na Odboru vjerovnika', izvijestili su iz ove tvrtke, podsjetivši da je tvrtka Valipile uložila više od 500.000 kuna u modernizaciju Purisovog pogona, kao i da je upravo je prošloga tjedna Valipile ustupilo Purisu proizvodnu traku za pakiranje, etiketiranje i vaganje mesa vrijednu više od 300.000 kuna.

Također, naglašavaju, naručeni su dijelovi za Purisove strojeve koji su bili u kvaru i izvan pogona, te je baš nedavno pokrenuta proizvodnja u još jednoj, sedmoj farmi, odakle će meso odlaziti na obradu u Puris.

'Stoga je razvidno kako Valipile vjeruje u budućnost Purisa i sposobnost te tvrtke da se restrukturira i bude konkurentna na tržištu te želi biti dijelom toga procesa', poručuju pak iz Valipilea.