PRIMJER IZ ZAGREBA

Spremačica ostala šokirana pitanjima na razgovoru za posao

22.02.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Dok nam u glavama još zvoni govor Ingrid Antičević Marinović u Europskom parlamentu na lošem engleskom jeziku, zanimljivo je znati da neki poslodavci i od spremačice zahtijevaju da zna strani jezik koji joj u tom poslu zasigurno neće trebati. Pogledajte što još ona mora znati i kakve odlike mora imati

Tportal je u posjedu 'općeg kadrovskog upitnika' koji treba ispuniti za posao spremačice u jednom zagrebačkom hotelu. Osim što treba navesti, recimo, uobičajene podatke, ime, prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, brojeve telefona, ovaj poslodavac od spremačice u hotelu zahtijeva i poznavanje stranog jezika te rada na računalu.

Najviše u cijeloj priči spremačice boli mjesečna plaća!

Primjerice, spremačice u hotelu iz ove priče svaki mjesec moraju odgovarati na 29. pitanje upitnika: koliko često je u alkoholiziranom stanju. No cijela tortura posebno im prisjedne na kraju mjeseca kad na svom računu vide plaću od 2.200 kuna!

Zanimaju ga i podaci o kroničnim ili nasljednim bolestima njegove buduće spremačice, njezina visina i težina, puši li, uživa li opojne droge i koliko je često u alkoholiziranom stanju.

Nadalje, važno mu je i koliko sati dnevno spava, kojim se hobijima bavi, koliko je strpljiva, kakvi su joj higijenski standardi i kakav ima pogled na svijet. Među pitanjima su i ova: 'Uzdržavate li koga?', 'Koliku plaću očekujete?', 'Bavite li se sportom i koliko?'.

Spremačica vjerojatno ima svoju najveću manu i odliku pa i to u ovom upitniku treba navesti, kao i želi li se dodatno školovati.

'Nažalost, i ovaj primjer ukazuje na degradaciju struke i radnika kao osoba u djelatnosti od koje ovoga trenutka uvelike ovisi i državni proračun i ispunjavanje kreditnih obveza naše zemlje', komentirao je za tportal Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Zahtjeve poslodavca u ovom upitniku, vezane uz stručnost i iskustvo osobe koju zapošljava, Andrić ne smatra upitnim, no ostala su, prema njegovim riječima, uvredljiva.

'Pitanja koja se odnose na izgled, navike, narav, eventualne ovisnosti, nasljedne bolesti, postavljena i napisana u ovom upitniku, uvredljiva su u odnosu na osobu kojoj se postavljaju i zaslužuju javnu osudu tvorca 'općeg kadrovskog upitnika'', kazao je Andrić i priznao da se Sindikat turizma i usluga Hrvatske, nasreću, u praksi ne susreće s ovakvim upitnicima za zapošljavanje radnika.

'Kada bi ova osoba koja traži posao spremačice u hotelu bila član sindikata, najoštrije bismo reagirali na takav način odabira potrebnih kadrova u hotelijerstvu i ugostiteljstvu', poručio je šef STUH-a i najavljuje da će ovaj primjer korisno poslužiti u obradi teme 'Položaj radnika u ugostiteljstvu i turizmu uoči predsezone 2013.' na press konferenciji 27. veljače u Rijeci.