objavljeni programi

Splitskim Sveučilištem drmaju medicinari, patolog i nefrolog u utrci za mjesto rektora

08.03.2018 u 14:05

Bionic
Reading

U sjeni ponovnog izbora Damira Borasa za zagrebačkog rektora izbori se provode i na drugom najvećem sveučilištu u državi, splitskom. Proces je nešto transparentniji jer su programi kandidata objavljeni na stranicama samog sveučilišta i javno će se predstavljati do sjednice Senata zakazane za 28. ožujka. No ne očekuje se velika neizvjesnost

Za novi mandat bori se sadašnji rektor Šimun Anđelinović, a kao i prije četiri godine, jedini protukandidat mu je donedavni dekan Medicinskog fakulteta Dragan Ljutić. Jedan patolog, drugi nefrolog, uglavnom medicinska struka suvereno vlada ovom institucijom. Kuloari trenutno predviđaju glatku pobjedu Anđelinovića.

Prije četiri godine izbori su se odvijali u sjeni izmjena statuta samo nekoliko tjedana uoči raspisivanja natječaja, kojima je ukinuta odredba da budući rektor mora ostvarivati 100 posto radnog vremena na Sveučilištu. To se smatralo pogodovanjem 'medicinskom lobiju', pa su se svi potencijalni protukandidati povukli, a ni na ovogodišnjim izborima svoga kandidata nemaju najveći fakulteti poput FESB-a, PMF-a, Građevinskog i Ekonomskog.

  • +6
Aktualni rektor Šimun Anđelinović Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Šimun Anđelinović član je HDZ-a, čak je svojevremeno figurirao kao njihov mogući kandidat za splitskog gradonačelnika. Dragan Ljutić od početka medicinske karijere radi u splitskoj bolnici, a u zadnjih dva desetljeća 'kumulativno' i na Medicinskom fakultetu. Prije tri godine zabilježili smo da je imenovan u Sanacijsko vijeće KBC-a Split usprkos činjenici da istovremeno posjeduje vlastitu privatnu kliniku, smještenu doslovno preko puta bolnice.