nulta tolerancija

Splitski SDP osuđuje zlostavljanje mačića te proziva nadležne institucije

28.06.2020 u 18:15

Bionic
Reading

Potpredsjednika splitskog SDP-a Damir Barbir u nedjelju je osudio premlaćivanje mačića ispred splitskog Zoološkog vrta, ocijenivši da nadležne institucije ne poklanjaju dovoljno pažnje kažnjavanju zlostavljanja životinja

Nadležne institucije u RH ubijanje i mučenje životinja ne doživljavaju kao nešto za što bi trebala postojati nulta tolerancija, odnosno nešto čemu moraju posvetiti značajniju pažnju, priopćio je Barbir nakon što su lokalni mediji izvijestili o brutalnom premlaćivanju mačića do smrti ispred splitskog ZOO-a.

Po njegovoj ocjeni, riječ je o degutantnom činu koji svjedoči o nedostatku temeljnih moralnih vrijednosti prirodno urođenih svakom ljudskom biću i potpunom kolapsu "svih razina razvoja čovjeka".

Podsjeća i da Kazneni zakon u odredbi članka 205. propisuje kazneno djelo "ubijanja i mučenja životinja".

Postoji, dodaje Barbir, i Zakon o zaštiti životinja koji je u potpunosti usklađen s aktima Europske unije po pitanju zaštite životinja i koji u svojim prekršajnim odredbama propisuje niz prekršaja za one koji se ne pridržavaju navedenog Zakona.

No, praksa je, kaže, pokazala, kao i u mnogim drugim područjima, da iako je sve zakonski nominirano, da "svijest" državnih institucija o tom problemu postoji samo u teoriji.

Kao primjer navodi i činjenicu da još nije dobio nikakvu povratnu informaciju od nadležnih institucija nakon što je 11. lipnja 2018. podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog ubijanja pačića na Trsteniku.

"Zaključak je da je danas riječ o pačiću ili mačiću, a sutra može biti riječ o nečijem djetetu, gdje će naš pravosudni sustav samo slegnuti ramenima. Ignoriranjem problema, svatko od nas će postati žrtva nasilja i sustava prije ili kasnije", zaključuje Barbir.