PLANOVI DOMAĆEG INVESTITORA

'Split na vodi' od 100 milijuna eura: Šetnica, luka, olimpijski kamp, najmoderniji akvarij u Europi...

25.10.2017 u 08:40

Bionic
Reading

U sjeni masovnog rušenja bespravnih objekata na splitskom Žnjanu, najvećoj kupališnoj zoni u Hrvatskoj, koju gradonačelnik Andro Krstulović Opara namjerava temeljito urediti do ljeta 2019., tek kilometar dalje razvija se projekt čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 100 milijuna eura. Planira se gradnja šetnice dugačke oko 1500 metara, lučice s novih 700 vezova - 400 komunalnih i 300 komercijalnih - zatim velikog olimpijskog kampa i budućeg centra hrvatskog jedrenja te niza drugih morskih sadržaja. Između ostalog, akvarija veličine 10 tisuća kvadrata, koji bi po tom kriteriju spadao među najveće u Europi, u rangu onoga u Kopenhagenu

Prvi, 'nulti' korak već je učinjen: Skupština Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak je područje između zona Duilovo i Stobreč proglasila 'lukom od županijskog značenja', odnosno definirala prostor u kojemu će se odvijati investicija. U idućim mjesecima očekuje se suglasnost šest različitih ministarstava i na koncu same Vlade, nakon čega slijedi izrada različitih studija i planske dokumentacije te provedba natječaja. To će, procjenjuje se, ukupno potrajati do dvije i pol godine.

Lučka uprava jedini investitor

Tportal je dobio decidiranu potvrdu da ovaj projekt neće biti nuđen investitorima ili potencijalnim koncesionarima, nego će njegov jedini nositelj biti Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, institucija koja upravo dovršava četverogodišnje ulaganje u šesnaest lučica, pristaništa i marina vrijedno 180 milijuna kuna, o čemu je tportal također pisao. Time su demantirane i spekulacije da se Žnjan ovih dana 'čisti' kako bi se oslobodio prostor za strane ulagače - a uostalom, ionako se ne radi o istom prostoru.

Potez između Duilova i Stobreča danas je zapušten i mahom nepristupačan. U prostornim planovima njegov priobalni dio definiran je kao zelena zona zbog konfiguracije terena i prirodnog strmog klifa koji bi takvim trebao ostati jer će se, izuzev četrdesetak metara širokog nasutog pojasa, na kojemu će biti prometnica, šetnica i park, svi sadržaji nalaziti na samom moru. Detalje investicije za tportal je pojasnio ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević.

Javni međunarodni natječaj od milijun kuna 

'Cilj je urediti javne sadržaje, svojevrsni morski grad koji će živjeti cijele godine. I da, Lučka uprava bit će jedini investitor u ovom projektu, koji će se protezati na ukupno 900 tisuća četvornih metara', kaže Maroević.

Jedan od osnovnih preduvjeta jest dubina mora, a na ovom potezu ona iznosi tek šest do osam metara, čak i na petstotinjak metara udaljenosti od obale, što investiciju čini znatno realnijom. Upravo negdje do te granice protezat će se morski sadržaji.

'Imali smo neke svoje zamisli kako bi sve skupa trebalo izgledati, no odlučili smo se za javni i međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj u koji ćemo uložiti oko milijun kuna. Procijenili smo da je ovdje moguće ostvariti ambiciozniju arhitekturu, pogotovo za budući akvarij i jedriličarski park', nastavlja ravnatelj Lučke uprave. Ova dva sadržaja namjerava kandidirati za financiranje iz europskih fondova, čime bi se olakšalo uređenje sadržaja koji Splitu kronično nedostaju - šetnica uz more, a pogotovo komunalnih vezova za brodove.

  • +8
Projekt će obuhvatiti područje od devastiranog hotela Zagreb na Duilovu do Stobreča Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Poslastica za arhitekte 

Predsjednik Društva arhitekata Splita (DAS) Dragan Žuvela za tportal je potvrdio da je u kontaktu s predstavnicima Lučke uprave i da će upravo ova institucija biti zadužena za provođenje urbanističko-arhitektonskog natječaja. 'Svakako podržavamo uključivanje struke, što šireg broja ljudi i same javnosti, a natječaj - pogotovo međunarodni - uvijek vodi prema najkvalitetnijem rješenju', kazao nam je Žuvela.

U idućoj fazi, nakon što Vlada i ministarstva očekivano potvrde osnivanje novog lučkog područja, slijedi definiranje projektnog zadatka i programa natječaja te samih sadržaja. To uključuje plaže, a moguće i znanstvene i kulturne centre, prostor za različite zbirke i muzeje pomorske tematike... Uglavnom, arhitektima koji se prijave na natječaj ostavit će se poprilična mogućnost kreacije, a potom su na redu različite studije opravdanosti i studije utjecaja na okoliš te dopune prostornih planova.

Novi splitski grad na vodi tako bi se trebao projektirati ukupno dvije i pol godine, a graditi još tri. Po optimalnoj varijanti.