sanchez na turneji

Sloveniji i Španjolskoj prioritet je priznanje palestinske države

16.04.2024 u 21:58

Bionic
Reading

Slovenija i Španjolska slažu se oko potrebe službenog priznanja palestinske države kao načina za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekli su u utorak čelnici dviju država

Treba djelovati kako bi se ublažila patnja naroda Gaze usred rata između Izraela i Hamasa u palestinskoj enklavi, rekli su.

"Najvažnije je da smo se pozabavili cijelim nizom pitanja - kada je, ne ako nego kada, najbolji trenutak za priznanje Palestine", rekao je slovenski premijer Robert Golob na tiskovnoj konferenciji sa španjolskim Pedrom Sanchezom.

Golob nije naveo vremenski okvir, rekavši da to ne ovisi samo o Sloveniji i Španjolskoj, već o drugim međunarodnim čimbenicima. Potvrdio je da bi Slovenija glasovala u Vijeću sigurnosti UN-a za punopravno članstvo palestinske države.

Španjolska, dugogodišnji pobornik palestinskih prava, prošlog se mjeseca dogovorila s čelnicima Irske, Malte i Slovenije da poduzmu prve korake prema priznavanju palestinske države.

Njihovi napori dolaze u trenutku kada se broj mrtvih u Gazi popeo na gotovo 34.000. Velik dio teritorija sravnjen je sa zemljom zbog izraelskog bombardiranja, ostavljajući većinu ljudi u siromaštvu dok prijeti glad.

Izrael je rekao da bi inicijativa četiriju zemalja EU-a predstavljala "nagradu za terorizam" koja bi smanjila izglede za dogovorno rješenje tog višegeneracijskog sukoba.

Sanchezov posjet Sloveniji dio je turneje po nekoliko europskih zemalja kako bi pokušao dobiti potporu za priznanje palestinske države.

Arapske države i Europska unija složile su se na sastanku u Španjolskoj u studenom da je rješenje s dvije države odgovor na palestinsko-izraelski sukob. Cilj neovisne palestinske države uz Izrael dugo je bio osnova za međunarodne mirovne napore, ali oni su u zastoju cijelo desetljeće.

Od 1988. godine, 139 od 193 države članice Ujedinjenih naroda priznale su palestinsku državnost.