uživo

Snažan potres pogodio Japan: Stižu prva izvješća o poginulima

01.01.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Snažan potres i tsunami pogodili su u ponedjeljak središnji Japan i njegovu zapadnu obalu, što je izazvalo upozorenja za stanovništvo da se evakuira, nestalo je struje u tisućama domova i prekinuti su letovi i željezničke usluge prema pogođenom području.

16.12 Nakon urušavanja zgrade u Ishikawi poginula je jedna osoba, izvijestio je Reuters pozivajući se na japansku NTV.

16.10 Oko 60 potresa se dogodilo od 16:00 sati po lokalnom vremenu u Japanu kada je potres magnitude 7,6 pogodio regiju Noto. Potresi koji su uslijedili bili su magnitude od 3 do 6,1. Japanska meteorološka agencija upozorila je na moguće ozbiljne potrese tijekom sljedećeg tjedna, posebice tijekom sljedeća dva do tri dana.

14.40 Najmanje 30 zgrada srušilo se dosad u Ishikawi, priopćila je lokalna vatrogasna služba u gradu Wajima.Prefektura uz zapadnu obalu Japana bila je epicentar današnjeg potresa magnitude 7,6, a do sada ju je pogodilo više od 20 naknadnih potresa.

Japanske vlasti upozorile su da još uvijek postoji "vrlo visok rizik" od urušavanja zgrada, a snažna podrhtavanja mogla bi se nastaviti "sljedeća dva do tri dana".

13.35 Japan je smanjio 'veliko upozorenje na tsunami', koje je ukazivalo na opasnost od valova od 3 metra ili više, za poluotok Noto u Ishikawi. Umjesto toga, izdano je manje ozbiljno 'upozorenje na tsunami' za to područje.

12.17 Sjeverna Koreja izdala je upozorenje na tsunami za istočnu obalu zemlje, izvijestila je novinska agencija Yonhap. Južnokorejski mediji citiraju sjevernokorejski državni radio koji kaže da bi valovi do 2,08 metara (6,8 stopa) mogli doći do obale.

Istočna obala Južne Koreje već je jutros zabilježila tsunami od 45 cm (1,5 stopa) nakon snažnog potresa koji je pogodio Japan, objavila je tamošnja meteorološka agencija. Tsunami može rasti nakon početnih valova i može potrajati više od 24 sata, rekla je agencija u upozorenju.

11.45 Vladin glasnogovornik rekao je da je bilo šest prijavljenih slučajeva ljudi zarobljenih ispod ruševina srušenih kuća. Nije mogao reći je li to značilo šest ili više ljudi, ali je rekao da je bilo više izvještaja o padu zgrada.

Japanska meteorološka agencija izdala je nakon potresa s preliminarnom magnitudom 7,6 upozorenje na snažnu seizmičku aktivnost sljedećih tjedan dana, a pogotovo nadolazeća dva do tri dana, kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7.

Vlasti još uvijek procjenjuju razmjere štete i stanovnici se moraju pripremiti za nove potrese, upozorio je premijer Fumio Kishida.

"Stanovnici moraju ostati na oprezu zbog daljnjih mogućih potresa i pozivam ljude u područjima gdje se očekuje cunami da se što prije evakuiraju", rekao je Kishida.

Kako je naveo Europsko-mediteranski seizmološki centar, potres je bio na dubini od 13 kilometara, a epicentar je bio 90 kilometara sjeverno od Takaoke i 47 kilometara sjeveroistočno od Anamicua.

Potres je izazvao valove od oko 1 metar duž dijelova obale Japanskog mora.

Uz najsnažniji od 7,6, serija od 21 potresa magnitude 4 ili više pogodila je u sat i pol Japan.

Vlasti u pogođenim područjima pozvale su stanovnike da se evakuiraju na povišena područja.

Snimka koju je emitirao NHK prikazuje kako se zgrada urušava u oblaku prašine u obalnom gradu Suzu i kako se stanovnici grada Kanazawa skupljaju pod stolovima dok im se tresu kuće.

Potres je također uzdrmao zgrade u glavnom gradu Tokiju na suprotnoj obali.

  • +11
Potres u Japanu Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Više od 36.000 kućanstava ostalo je bez struje u prefekturama Ishikawa i Toyama, objavio je operater Hokuriku Electric Power.

Japanski nuklearni operater priopćio je da nisu potvrđene nikakve nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Usluge brze željeznice do Ishikawe obustavljene su dok su telekom operateri Softbank i KDDI izvijestili o prekidima telefonskih i internetskih usluga u Ishikawi i Niigati, prema njihovim web stranicama.

Japanski zračni prijevoznik ANA vratio je četiri zrakoplova koji su krenuli prema zračnim lukama u Toyami i Ishikawi nakon potresa, dok je Japan Airlines otkazao većinu letova za regije Niigata i Ishikawa do kraja dana.

Ruski dužnosnici također su izdali upozorenje za cunami za dijelove obale Sahalina i gradove Vladivostok i Nakhodka.

Južnokorejska provincija Gangwon također je upozorila stanovnike koji žive blizu obale da se evakuiraju na viša područja.