PREMIJERA SRUUK-A

U petak biste mogli dobiti SMS poruku o nevremenu, evo o čemu to ovisi

03.08.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) od petka u ponoć bit će potpuno u pogonu, a slanje SMS poruka upozorenja građanima zbog najavljenog nevremena ovisit će o procjeni DHMZ-a

Koordinator za poslove civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite Neven Karas za N1 je rekao kako su definirani donositelji odluka pa će o njima ovisiti treba li slati poruku ili ne.

'Jasno je ustanovljeno tko donosi odluku. Ako je elementarna nepogoda, to je DHMZ; ako je požar, onda je glavni vatrogasni zapovjednik; ako je poplava, onda je to glavni rukovoditelj obranom od poplava. Predviđeni su i slučajevi ako se radi o terorističkim djelovanjima, onda javlja glavni ravnatelj policije. S obzirom na to da se u takvim situacijama treba postupati žurno, objavljena su dva obrasca – za donošenje odluke i podnošenja zahtjeva. Odluka se dostavi operativnom centru i ona se onda prenosi korisnicima preko SMS-a', pojasnio je Karas. Upitan je li za nedavno veliko nevrijeme u Zagrebu trebalo slati SMS poruke, Karas kaže da je to pitanje za DHMZ.

  • +43
Nevrijeme poharalo Novigrad i okolicu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

'Odluke moraju donositi najstručniji. Crveni alarm ne znači da se automatski šalje poruka, nego ako DHMZ utvrdi da je opasna ugroza veće vrste, onda se šalju poruke', rekao je i dodao da je pripremljeno nekoliko tipskih poruka kako bi slanje išlo što brže u slučaju potrebe.

Nevrijeme se opet spustilo na Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić/Cropix