DVOSTRUKO OPOREZIVANJE

Slovenci zaposleni u Austriji ljuti na deželu, prijete blokiranjem zakona

10.03.2016 u 07:30

Bionic
Reading

Interesna udruga koja okuplja Slovence zaposlene u Austriji odlučila se na neobičan način građanskog protesta jer smatra da su zakinuti pri obračunu poreza na dohodak.

Nezadovoljni slovenski radni migranti, kojih je desetak tisuća, najavili su da će ubuduće formalnim ulaganjem zahtjeva za referendum blokirati stupanje na snagu svakog zakona koje donese parlament.

Udruga time želi izvesti pritisak na vladu da promijeni zakon po kojemu dio poreza na dohodak koji ostvaruju u susjednoj državi, osim u Austriji moraju platiti i u Sloveniji, što do prije koju godinu nije bio slučaj. Tvrde da s takvim načinom obračuna poreza mnogo gube i da su diskriminirani u odnosu na one koji rade kod domaćih poslodavaca.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez potvrdio je u srijedu da su već pokrenuli pravno korektnu inicijativu za održavanje referenduma o novom zakonu o medijima, te im je odredio rok od 35 dana u kojemu moraju prikupiti 40.000 potpisa potpore.

Sve dok se ne ustanovi jesu li u tome u roku uspjeli pridobiti dovoljno registriranih birača, novi zakon ne može biti objavljen u službenom listu niti stupiti na snagu.

Ukoliko uspiju prikupiti potpise, parlament će o tom pitanju morati raspisati referendum, pa već usvojeni zakon može biti poništen a ukoliko ne uspiju, odgodit će primjenu zakona za više od mjesec dana.