ipak se predomislili

Slovenci na kružni tok nasadili plastični Triglav koji zaklanja pogled na - pravi Triglav

19.06.2023 u 19:41

Bionic
Reading

Brojne kontroverze izazvao je kružni tok koji je u blizini poznatog kampa Šobec na obali rijeke Save u slovenskom mjestu Lesce, nedaleko od Bledskog jezera, izgradila Direkcija za infrastrukturu Republike Slovenije. Dijelu javnosti zasmetalo je uređenje središnjeg otoka na kojem je na zahtjev Turističke zajednice Lesce, u čijem je vlasništvu kamp Šobec, postavljen natpis Šobec i prilično velik logo kampa u obliku planine Triglav koji - doslovno - zaklanja pogled upravo na Triglav i Bledski dvorac

Kako su na mrežama napisali kritičari, 'plastična skulptura koja seže do neba dominira pogledom na Alpe i Bledski dvorac'. Kritični su i prema velikoj golf lopti na susjednoj obilaznici te obližnjem Dinoparku i njegovom plastičnom malču.

O ovoj temi se raspravljalo i na sjednici bledskog Općinskog vijeća. Romana Purkart, općinska vijećnica i predstavnica za odnose s javnošću Bleda, istaknula je da je Bled zlatna destinacija zelene sheme slovenskog turizma i već dug niz godina radi na uvođenju održivosti u sve aspekte života, rada i turizma.

'Sve stvari koje negdje postavimo imaju svoje značenje i nešto govore ljudima', naglasila je i ocijenila da 'hrpa plastike' koju posjetitelj vidi od izlaza s autoceste prema Bledu ne pripada 21. stoljeću i toj sredini.

Spomenuti plastični elementi nalaze se na području općine Radovljica, no njima nije impresioniran ni gradonačelnik Radovljice Ciril Globočnik. Uvjeren je da velika plastična silueta ne pripada kružnom toku te da bi se samo borovi puno bolje uklopili u prostor. Smeta mu i umjetna trava na kružnom toku.

Novoizgrađeni kružni tok nedavno je obišla i ministrica infrastrukture Alenka Bratušek prilikom obilaska gradilišta cesta u Gornjoj Gorenjskoj. Tijekom njezina posjeta na središnjem otoku nije bilo plastičnog natpisa.

Peter Kavčič iz Turističke zajednice Lesce kaže da se već u prvih mjesec dana nakon otvaranja novog kružnog toka dogodila prometna nesreća. U njoj je stradala i ova plastična 'skulptura' koja predstavlja svojevrsni spoj Triglava, vode, šatora i logotipa kampa Šobec. Oštećeni element dali su na popravak i planirali ga ponovno postaviti među zasađene borove i tise.

No tada su se zbog kritika predomislili i odlučili urediti kružni tok na način da estetska dekoracija bude od prirodnih materijala. Čak je i ministrica Bratušek, koja je za polemike oko uređenja otoka saznala obilaskom kružnog toka, rekla da je možda nesreća u kojoj je stradao znak prilika da se preispita kakvo uređenje najbolje izgleda. I sama je ocijenila da je natpis Šobec sam po sebi vrlo jasna poruka te da nisu potrebni dodatni znakovi koji opterećuju okoliš.