SVI IMAJU SVOJE BANDIĆE

Slavoncima obećali tramvajske pruge, ceste, dozvole u pet minuta, LED rasvjetu, hospicij...

14.04.2017 u 06:48

Bionic
Reading

Što su sve slavonski političari u utrci za čelne fotelje u svojim općinama, gradovima i županijama već obećali biračima iako službena kampanja još nije ni startala? Na popisu se našlo svega. Od rješavanja akutnog problema hrvatskog istoka, zaustavljanja iseljavanja i popravljanja demografske slike povećanjem novčane pomoći za djecu, preko 'vraćanja nade građanima' poljuljane krizom u Agrokoru, do aplikacije za rješavanje komunalnih problema i skraćivanje šetnja od šaltera do šaltera

U utrci za prvu fotelju Osijeka, Anto Đapić, predsjednik stranke Desno, najavljuje produženje postojeće tramvajske pruge od dvorca Mačkamama do Centralnog groblja, na rubnom dijelu Osijeka te povezivanje tramvajem i pripadajućim nadvožnjakom Bikare i Zelenog polja, također rubnih gradskih dijelova na istoku Osijeka. Sve bi to, prema računici, moglo koštati oko 150 milijuna kuna, a u Desnom su do takve želje Osječana, kako su rekli prilikom predstavljanja programa, došli temeljem anketa.

One Stop Shop (Os Shop) osnovali bi HDSSB-ovci i njihov aktualni predsjednik Dragan Vulin, kandidat za osječkog gradonačelnika. Zamislili su to kao fizičko i virtualno mjesto, kako su objasnili, na kojem bi Osječanima i poduzetnicima bilo omogućeno maksimalno pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola, obrade zahtjeva za uređenje nogostupa, kolnika, parkova, osvjetljenja, odvoza smeća i drugih komunalnih poslova.

Vulinov nekadašnji stranački kolega i aktualni gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji u ime Šišljagićeve platforme Snage Slavonije i Baranje kreće po novi mandat prvog čovjeka toga slavonskog grada, planira nastaviti s ulaganjima u infrastrukturu, pa tako i zamjenu cijele rasvjete učinkovitim LED-om. Ne misli na tome stati, nego obnoviti središnji trg, dječji vrtić, spomeničku baštinu te izgraditi šetnicu i biciklističke staze. Prvi korak, kako je najavila Burićeva kolegica Branka Barna u Đakovu, ako u ime Snage Slavonije i Baranje osvoji glasove svojih sugrađana, bit će osnutak hospicija u tom gradu.  

Ivica Kirin, bivši HDZ-ov ministar unutarnjih poslova, a sada gradonačelnik Virovitice u utrci po još jedan mandat, izgradnju brze ceste do Zagreba smatra osnovom budućeg razvoja. No u idućih deset godina želi popuniti sve poduzetničke zone, ali iskoristiti i geotermalni potencijal, vojarnu pretvoriti u regionalno sportsko-rekreacijski centar te urediti prostor uz rijeku Ođenicu s Virovitičkim jezerima.  

Koalicija za ostanak u Vukovaru koju čine tamošnji HSS i BM 365 - Stranka rada i solidarnosti, čija predsjednica Mirjana Sementić Rutko kreće u utrku za gradonačelnicu Vukovara, stopu nataliteta planira povećati novčanom pomoći za svako treće i daljnje dijete na 36.000 kuna koja bi se isplaćivala u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest godina.

Saborski zastupnik i nezavisni kandidat za vukovarsko-srijemskog župana kojega podržava Most, Tomislav Panenić najavio je kako će mu prva zadaća kao župana biti povratak nade građanima Vukovarsko-srijemske županije te pomaganje malim OPG-ovima, sadašnjim opskrbljivačima Agrokora koji bi se zbog situacije u ovom koncernu na ljeto mogli naći u problemima kada urode poljoprivredne kulture.