nacionalne manjine

Skup SDSS-a: Uzmite rozi listić i poručite da Hrvatska treba Srbe

14.04.2024 u 23:19

Bionic
Reading

Kandidati Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) na središnjem predizbornom skupu u nedjelju pozvali su birače da na izborni dan slobodno zatraže ružičasti glasački listić (za pripadnike nacionalnih manjina) i podrže njihove kandidate i slogan ''Hrvatske treba Srbe''

"Pozivam vas da nas podržite u srijedu kakav god bio dan, izađite na bračka mjesta i uzmite rozi listić. Nastavljamo žestoko borit se za prva srpske zajednice u Hrvatskoj", rekla je kandidatkinja za Hrvatski sabor Dragan Jeckov na predizbornom skupu SDSS-a u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Jeckov je naglasila da su zastupnici SDSS-a vodili brigu o nerazvijenim krajevima, kao i o institucijama hrvatskih Srba poput Srpskog narodnog vijeća, Srpskog kulturnog društva 'Prosvjeta' i Zajedničkog vijeća općina.

"Mnogi bi najradije da nas SDSS-ovaca ne bude u Hrvatskom saboru, ali nažalost mnogih, mi 27 godina vrijedno radimo i postali smo respektabilna politička opcija u cijeloj Hrvatskoj", kazala je.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da su hrvatski Srbi bili uz Hrvatsku u najvažnijim trenucima njezine povijesti, od mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, preko desetogodišnjeg procesa pristupanja Europskoj uniji, do ulaska u eurozonu i šengenski prostor.

"Mi koji vodimo stranku koja predstavlja Srbe, još nemamo osjećaj da su Srbi tamo gdje bi trebali biti, na mjestu prihvaćenih, ravnopravnih i jednakopravnih, na mjestu ljudi koji se mogu ponositi time što jesu", dodao je.

"Čineći dobro za Srbe koji žive u Hrvatskoj, postajemo patrioti", rekao je Pupovac, te poručio da zemlja nije bogatija ako se u njoj više mrzi niti naprednija ako se stalno gleda u prošlost.

"Ne postoje dva naroda u Europi ni u svijetu koja su u 200 godina i više dijelili to što su dijelili Srbi i Hrvati, naročito na prostoru Hrvatske i cijelom južnoslavenskom prostoru, a to su ideje slobode i vjera u napredak", ustvrdio je.

Kao rezultate rada SDSS-ovih saborskih zastupnika u prethodnim mandatu, Boris Milošević naveo je gradnju kulturnih centara, društvenih domova i asfaltirane ceste. U idućem mandatu SDSS će se zalagati za strože kažnjavanje govora mržnje, kakvim su i sami izloženi, dodao je.

"Unatoč takvom govoru, želimo nastaviti s politikom pomirenja, želimo biti most suradnje između Hrvata i Srba, tu smo spremni podnijeti i veći teret. Ali da bi to nastavili, treba vam vaša podrška. Uzmite u srijedu rozi listić i poručite svima da Hrvatske treba Srbe", rekao je Milošević koji se na parlamentarnim izborima natječe kao kandidata za zamjenika Anji Šimpragi.

Šimpraga, aktualna potpredsjednica Vlade i kandidatkinja za zastupnicu predstavila se kao 'ponosna pravoslavna Dalmatinka i Srpkinja kojoj je čast predstavljati svoj narod'.

"Borimo se za budućnost u kojoj ima mjesta za sve nas. Posljednjih smo godina krčili puteve do napuštenih sela, otvarali vodovode u mjestima gdje 10 godina nije potekla voda i palili svjetlo tamo gdje desetljećima nije gorjelo", poručila je.