PREKORAČENJE OVLASTI

Sjećate se pucnjave i brutalnog premlaćivanja u centru Splita? Doznali smo kako su kažnjeni policajci

17.01.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Tri mjeseca nakon velikog incidenta u samom središtu Splita, kada je nakon nogometne utakmice došlo do intervencije policije 'zbog buke' - a zatim gađanja policajaca bocama te njihovog pucanja u zrak i masovnih privođenja u sklopu kojih je zabilježeno dramatično prekoračenje ovlasti, što je dijelom zabilježeno snimkama - tportal je potražio epilog ovog slučaja. Kako je potvrđeno, disciplinski je sankcioniran samo jedan policajac, i to tek uvjetnom kaznom

On neće dobiti otkaz ako u idućih godinu dana ne ponovi to djelo.

'Nakon udaljenja iz službe 25. listopada 2022. godine protiv policijskog službenika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, povodom objavljene snimke, pred Odjelom prvostupanjskog disciplinskog sudovanja u Splitu pokrenut je i proveden disciplinski postupak. Utvrđeno je da je odgovoran za počinjenje teže povrede službene dužnosti (prekoračenje ovlasti i nedolično ponašanje koje šteti ugledu policije, op.a.), zbog čega mu je izrečena disciplinska sankcija 'prestanak državne službe uz rok kušnje od 12 mjeseci'. Rješenje je postalo izvršno 24. studenog 2022. godine, od kada navedeni rok i teče', nakon dva tjedna čekanja odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova za tportal.

Spomenuti policajac tako je ipak izbjegao najtežu disciplinsku kaznu, odnosno gubitak radnog mjesta, premda je u objavljenoj snimci vidljivo kako mladića vezanog i polegnutog na pod brutalno pendrekom i nogama više puta udara po cijelom tijelu, pa i po glavi. Njegov kolega istovremeno pridržava mladića, a batinanje se zaustavlja tek nakon što im prilazi treći policajac, najvjerojatnije jedan od zapovjednika.

Snimka premlaćivanja Izvor: tportal.hr / Autor: privatna arhiva

Incident u strogom središtu Splita 21. listopada prošle godine bio je znatno većih razmjera nego što je zabilježeno snimkama: sama policija naknadno je priznala da je među šestoricom uhićenih navijača i jedan slučajni, potpuno nevini prolaznik, koji je također premlaćen i cijelu je noć proveo u policijskoj postaji. Bilo je više svjedočenja o iznimnoj brutalnosti, a policajci su - pokazalo se, potpuno nezakonito - građanima koji su se našli u blizini izdavali naredbe o brisanju snimki iz njihovih mobitela.

  • +2
Slobodan Marendić Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Šef splitske policije Slobodan Marendić u vrlo otvorenom i iskrenom razgovoru za tportal ispričao se nevino privedenom mladiću, ali i drugima koji su se našli na meti pretjeranog korištenja policijske sile. 'Ono nisu policijske metode, to ne želimo vidjeti od naših policajaca', kazao nam je tada Marendić te najavio temeljitu istragu.

'Još uvijek smo u procesu analize opravdanosti upotrebe sredstava prisile i analiziramo ulogu svakog policijskog službenika - i onih sa snimke i onih koji nisu snimljeni. U ovoj intervenciji postupalo je njih dvadesetak i ispitat ćemo način postupanja svakoga od njih', najavio je tada načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Tri mjeseca nakon toga ispostavlja se da je ipak odgovarao isključivo policajac sa snimke i da je dobio tek uvjetnu kaznu. S druge strane, iz MUP-a potvrđuju da su protiv pet osoba podnijeli kaznene prijave zbog napada na službenu osobu i izazivanja nereda te da je tom prilikom ozlijeđeno četvero policajaca.

Snimka se, dakle, ipak pokazala ključnom za sankcioniranje policajaca koji krše svoje ovlasti, no od listopada prošle godine do danas svejedno nije zabilježen napredak u projektu opremanja policije kamerama za odore, a koje bi bilježile svaki trenutak njihova postupanja. I sam šef splitske policije Slobodan Marendić za tportal se izjasnio pozitivno i kazao da bi bilo lakše 'razriješiti policijske intervencije', a građanima koji eventualno sami snimaju takve situacije jasno je poručio da mogu dobiti zapovijed da se 'udalje i prestanu snimati', i to samo ako je riječ o 'zaštiti mjesta događaja'. Policajci im nikako ne mogu zapovjediti da brišu snimke koje su već napravili.

No je li samo disciplinski postupak protiv tek jednog policijskog službenika epilog velikih nereda u Splitu 21. listopada prošle godine, dodatno smo pokušali provjeriti u MUP-u. Zanimalo nas je jesu li nakon internih kontrola eventualno pokrenuti kazneni ili kakvi drugi postupci protiv policajaca?

'Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske su tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja prikupili i druge obavijesti koje se odnose na postupanje policijskih službenika te noći, koje su sve uz posebno izvješće dostavljene Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, po čijem nalogu i u suradnji će se provoditi eventualne daljnje aktivnosti', glasi službeni odgovor MUP-a.

  • +40
Sukob Torcide s policijom kod odmorišta Desinec Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Na potezu je, dakle, Državno odvjetništvo, no treba reći da ta institucija formalno istražuje još brutalniji obračun između policije i navijača iz svibnja prošle godine na Desincu, kada je hicima iz vatrenog oružja teško ozlijeđeno sedam civila, a mediji su bili prepuni svjedočanstava o brutalnoj sili primijenjenoj na desecima nedužnih osoba.

U ovom slučaju DORH punih osam mjeseci i dalje 'provodi izvide'.