MAKSIMALNI TROŠKOVI

Singapur i Pariz najskuplji gradovi za život

08.03.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Singapur je preuzeo vodeće mjesto na ljestvici najskupljih gradova na svijetu potisnuvši Tokio, koji je godinama slovio za najskuplju svjetsku životnu destinaciju

Prema aktualnom indeksu Economist Intelligence Unita koji prati troškove života u 131 gradu, Singapur je postao najskuplje mjesto za život zahvaljujući jačanju singapurskog dolara te rastu troškova prijevoza.

Tokio i Osaka, koji su bili na prvom i drugom mjestu prošle godine, postali su znatno jeftiniji zbog slabijeg jena. 

Indeks se računa kao ponderirani prosjek cijena 160 proizvoda i usluga, a osnova za usporedbu je New York, koji se nalazi na 26. mjestu. Na drugoj poziciji je Pariz, koji se popeo za šest mjesta odražavajući oporavak europskih cijena. Treći je Oslo, a slijede ga Zürich i Sydney

Među gradovima s najvećim rastom troškova ističe se Teheran u kojem je život svake godine sve skuplji zbog ekonomskih sankcija.

Paradoksalno, među najskupljim gradovima našla se venecuelanska prijestolnica Caracas, ali to je samo prividno jer je venecelanski bolivar službeno vezan za dolar. Kada bi se u izračunu troškova primijenio tečaj dolara na crnom tržištu, Caracas bi bio jedan od najjeftinijih gradova za život.

Najpovoljniji za život je najveći indijski grad Mumbai, a tik do njega su još dva grada s indijskog potkontinenta: pakistanski Karachi (130.) i indijska prijestolnica New Delhi (129.).