održavaju kanadere i migove

Sindikat ZTC-a pisao Plenkoviću: Nesposobne uprave uništavaju državnu tvrtku

23.11.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu poslao je otvoreno pismo o lošem stanju u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) u Velikoj Gorici, za koje krivi dugogodišnje upravljanje tom tvrtkom u državnom vlasništvu, a koje bi moglo rezultirati skorašnjim štrajkom

ZTC je tvrtka koja se, među ostalim, bavi održavanjem borbenih aviona MiG-21, transportnih helikoptera Mi-171 te protupožarnih kanadera i zračnih traktora. Tportal je nedavno pisao da su pregovori o novom kolektivnom ugovoru zapeli i da sindikat prijeti štrajkom. U otvorenom pismu, koje je poslano i na adrese predsjednika Vlade, ministara obrane, branitelja te državne imovine, kao i Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), navodi se da se na čelo tvrtke uporno dovode osobe iz vojnog sustava 'čije znanje i sposobnosti u vojnom sektoru ne sporimo, ali koje nemaju znanja niti potrebnog iskustva za vođenje jednog trgovačkog društva, a očito ih previše ni ne zanima poslovanje i uspjeh ZTC-a na tržištu jer imaju dobre ugovore, zajamčene otpremnine i zlatni padobran'. Naglašava se i da će takvo loše upravljanje dovesti do ugrožavanja priprema za protupožarnu sezonu i uspostavljanja Hitne helikopterske službe

Sindikat tvrdi da u ZTC-u ne postoji uređeni sustav plaća, nego da se one određuju diskrecijskom odlukom predsjednika Uprave bez ikakvih određenih kriterija, pa da se događa da dva radnika na istom radnom mjestu, s istim poslovima i kvalifikacijama imaju različitu plaću.

'Prema sadašnjem uređenju plaća, moguće je da radnik s VSS-om ima manju plaću od NKV - PKV radnika, a najniže plaće za NKV- PKV radnike, radnike sa SSS-om i VKV radnike su ispod visine minimalne plaće za 2024. godinu, što znači da bi ti radnici od 1. siječnja 2024. godine svi mogli imati minimalnu plaću, bez obzira na kvalifikaciju, posao koji obavljaju, odgovornosti i sl. jer uvjeta i kriterija za određivanje plaće nema, osim odluke predsjednika Uprave. Međutim porast troškova života i inflacija utječu na sve radnike. Prosječna bruto plaća u ZTC-u za 2022. godinu bila je 1099,95 eura (prosječna bruto plaća u RH za 2022. godinu iznosila je 1380,32 eura)', piše u otvorenom pismu sindikata i naglašava se da je to plaća radnika koji rade na poslovima od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku.

  • +18
Zrakoplovno-tehnički centar Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

'Plaće su nekonkurentne u odnosu na plaće u EU u istom sektoru. Pitamo zašto Uprava prikriva da je naručen elaborat o cijeni sata rada u ZTC-u? Prijedlozi poslodavca u kolektivnim pregovorima ne idu u smjeru poboljšanja uvjeta rada te su kolektivni pregovori prekinuti zbog nemogućnosti dogovora rješenja oko problema plaća', navodi se u pismu u kojem se ističe i da je broj zaposlenih radnika godinama u padu jer da je sve teže zaposliti nove. Da bi dokazao loše upravljanje tvrtkom, sindikat navodi slučaj iz ove godine i tvrdi da je CERP, koji upravlja ZTC-om od 2018., kada je ta tvrtka uklonjena s liste tvrtki od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, 'bez objašnjenja odbio ponudu finske kompanije Patria ISP OY za ulaganje u ZTC'.

'Sama Uprava odbija poslovne prijedloge i prijedloge za suradnju (tvrtka GROB AIRCRAFT FRANCE), pomoć pri korištenju sredstava EU-a, odnosno sve što može unaprijediti rad ZTC-a te stvoriti perspektivnu tvrtku. Slijedom svega navedenoga, vidljivo je kako se ZTC-om ne upravlja pažnjom dobrog gospodara. Nije nam jasno koji su planovi države, ali jasno nam je da ovaj način upravljanja više ne ide. ZTC je iz ozbiljnog i kvalitetnog projekta i s potencijalom za razvoj postao 'bolesnik' s kojim se ne zna što dalje: održavati na životu, ugasiti ili izliječiti. Ili ga se namjerno uništava', piše u pismu.

Sindikat traži hitno rješavanje problema upravljanja ZTC-om, povećanje plaća i zaustavljanje diskriminacije, a obavještavaju da je, s obzirom na neuspjele pregovore oko Kolektivnog ugovora, pokrenuo postupak mirenja te da će, ako mirenje bude neuspješno, radnici stupiti u štrajk.