farsa

Šest milijuna Azerbajdžanca izlazi na izbore na kojima se pobjednik zna

07.02.2024 u 09:00

Bionic
Reading

Više od 6 milijuna Azerbajdžanaca pozvano je da u srijedu izađe na birališta na predsjedničke izbore koji nisu ni slobodni ni pošteni, smatraju međunarodni promatrači

Zemlja je pod kontrolom autoritarnog vladara Ilhama Alijeva, a izbori primarno služe tome da se učvrsti na vlasti. Na izborima se natječe još šestero kandidata, ali svi su oni u prošlosti javno podržavali aktualnog predsjednika, objavio je OESS.

Prave oporbene stranke, smrvljene višegodišnjom represijom, bojkotiraju ove izbore koje opisuju kao “farsu”.

Osim toga, mnogi novinari koji su kritični prema režimu uhićeni su posljednjih mjeseci.

Izbori su bili planirani za 2025., ali ih je Alijev pomaknuo unaprijed pošto je teritorijalni integritet Azerbajdžana obnovljen nakon osvajanja Gorskog Karabaha za što sebi pripisuje zasluge.

Alijev, koji je na vlasti od 2003., na predsjedničkim izborima uredno pobjeđuje s više od 80 posto glasova. Rekord mu je 89 posto iz 2008.

Azerbajdžan, bivša sovjetska republika s 10-ak milijuna stanovnika, također je navikla na zadnja mjesta na ljestvicama skupina za ljudska prava.

Američka organizacija za promicanje demokracije Freedom House svrstava ga među “najgore od najgorih” u pogledu građanskih sloboda.

Nevladine organizacije osuđuju represiju nad oporbom, mučenje u zatvorima i proizvoljna uhićenja, optužbe koje vlasti odbacuju.

Preliminarni rezultati trebali bi biti dostupni nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.