ALEKSANDAR VUČIĆ

'Šešelju želim dobrodošlicu i brz oporavak'

08.11.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Vojislavu Šešelju, koji je iz haškog zatvora pušten na privremenu slobodu, želi dobro zdravlje i brz oporavak, prenosi srpski portal B92

'I to je sve, nema ni 'i' ni 'ali'', rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara poslije otvaranja graničnog prijelaza Nakovo-Lunga kod Kikinde, prenosi B92

Na ponovljena pitanja novinara o lideru Srpske radikalne stranke te o tome je li razgovarao s Haškim sudom o uvjetima njegova puštanja, Vučić je kratko odgovorio 'ne'.

'Mi mu želimo dobrodošlicu, brz oporavak i dobro zdravlje', rekao je Vučić.

Upitan da prokomentira izjavu srpskog ministra Aleksandra Vulina, koji je rekao da je puštanje Šešelja na slobodu pokušaj destabilizacije Srbije, premijer Vučić je naveo da Vulina veoma poštuje, ali da to neće komentirati.

'A što se tiče stabilnosti Srbije i mnogih koji čekaju nekakvu vrstu nestabilnosti, podsjećam da su mnogi prizivali 'ukrajinski scenarij' u izbornoj kampanji', rekao je Vučić.

On je naznačio da Srbija postaje sve značajniji faktor u Europi i svijetu.

Oprečne reakcije vojvođanskih Hrvata na najavljeni izlazak Šešelja

Privremeno puštanje vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na slobodu iz Haaga izazvalo je oprečne reakcije unutar vodstva hrvatske manjine u Srbiji, koje je u subotu u Tavankutu slavilo uspješno okončanje nedavnih izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV).

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić izjavio je kako vjeruje da će se, ukoliko i bude politički aktivan, Vojislav Šešelj fokusirati na svoje nekadašnje suborce u Srpsko radikalnoj stranci a koji su sada lideri Srpske napredne stranke.

'A kada je pitanju naša hrvatska zajednice, mislim da razloga za strah nema jer se vrijeme kada je bila u neposrednoj opasnosti – više vratiti neće', naveo je Kuntić.

S druge strane politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov smatra da su 'na temelju opravdanih i razumljivih razloga Hrvati u Vojvodini zabrinuti zbog nenadanog dolaska Šešelja u Srbiju'.

'On je, naime, osoba koja je bila uključena u protjerivanja Hrvata iz Srijema i prepoznaje se kao snažni identifikacijski moment tragedije ovdašnjih Hrvata. Tim prije, jer su njegovi najbliži suradnici, istina nakon razlaza s njim od prije četiri godine, danas na vlasti u Srbiji', naveo je Žigmanov.

Sudsko vijeće Haaškog suda odobrilo je u četvrtak privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu zbog njegova ugroženog zdravstvenog stanja.

Vojislav Šešelj je u Haaškom tribunalu, u pritvorskoj jedinici tribunala boravio dulje od 11 i pol godina, počevši od 24. veljače 2003.

Njemu se u tribunalu sudi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH, ali i za djela počinjena u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.