kulminiralo nezadovoljstvo

Seljaci izlaze na ceste, najavljen prosvjed nakon kolone sjećanja u Vukovaru

13.11.2023 u 18:28

Bionic
Reading

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog sela u ponedjeljak su najavili prosvjede koji će se održati nakon 18. studenog, no točan datum znat će se nakon njihovog sastanka u Retkovcima koji će se održati u srijedu.

"Na sastanku u Retkovcima 15. studenog donijet ćemo zaključak - idemo na ceste nakon 18. studenog i kolone sjećanja u Vukovaru", rekao je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac nakon sastanka s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u Zagrebu.

Predstavnici Stožera ministricu su pitali prihvaća li njihove zahtjeve ili ne, a Pokrovac je rekao kako se ministrica "počela prebacivati na neke druge stvari".

"Ja sam rekao - ministrice stanite. Mi želimo da se prekine s eutanazijom zdravih svinja, želimo klanje u vlastitim dvorištima i želimo da se ukine svaki oblik kategorizacije. Tražimo odgovor pristajete li ili ne", kazao je Pokovac, koji je prepričavajući sastanak rekao kako je ministrica samo šutjela te su predstavnici Stožera šutnju shvatili kao neprihvaćanje njihovih zahtijeva i izišli su van.

Iz Stožera za obranu hrvatskog sela su još ranije najavili da će, ako se njihovi zahtjevi ne prihvate, na sastanku u srijedu, 15. studenoga donijeti zaključak o prosvjedu, o izlasku na ceste, a da će prosvjed krenuti nakon 18. studenoga i kolone sjećanja u Vukovaru.

"Ministrica će jednostavno biti prisiljena s nama pregovarati na cesti", izjavio je Pokrovac, koji je ministrici zamjerio i kašnjenje na sastanak jer im je "ministrica danas uzela dragocjenih deset minuta koliko je kasnila na sastanak".

Podsjetimo, Stožer za zaštitu hrvatskog sela u petak je održao sastanak u Retkovcima nakon kojeg su predstavnici Stožera ponovili kako su njihovi osnovni zahtjevi stavljanje izvan snage diskriminatorne i uništavajuće naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije, prestanak svih oblika kategorizacije objekta za držanje svinja.

Traže uz ostalo i da se hitno ukine zabrana klanja svinja, da se omogući klanje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, da se uzgajivačima kojima su svinje eutanizirane osigura redovna mjesečna potpora dok ne stanu ponovno na noge, itd.

Nakon sastanka u petak iz Stožera su također poručili da nisu politizirani.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'