obje strane granice

Hrvatska i Slovenija zajedno će obilježiti 450. obljetnicu Seljačke bune

06.02.2022 u 12:18

Bionic
Reading

iše hrvatskih i slovenskih kulturnih i muzejskih ustanova obilježit će iduće godine 450. obljetnicu velike Seljačke bune iz 1573. koja se odvijala na dijelu teritorija današnje Slovenije i Hrvatske. Kako je objavio Posavski muzej iz Brežica, povodom obljetnice priprema se opsežan program na temelju povijesnih spoznaja o Seljačkoj buni, te suvremenih razumijevanja tih povijesnih događaja.

Seljačka buna 1573. bila je pobuna protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka. Buna je izbila na imanju Franje Tahija, zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.

Po svom programu bila je najzrelija buna seljaka u hrvatskoj i slovenskoj povijesti radi ukidanja političke vlasti plemstva i svih feudalnih nameta.

Povodom obljetnice pripremaju se predavanja, povijesne i likovne izložbe, obilazak mjesta vezanih uz ustanak, a plan je da se napravi i stručna monografija, te trasira vodič putovima kroz krajeve gdje su se odvijale najvažnije bitke.

U projektu će sudjelovati galerija Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki, Kulturni dom Krško i Posavski muzej Brežice (Slovenija), te Muzeji Hrvatskog zagorja, muzej Brdovec i mreža dvoraca s obiju strana granice.