izmjene poslovnika

Selak Raspudić: Sabor je sveden na funkciju vladine konjušnice

27.09.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Prijedlog zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić da se izmjeni saborski Poslovnik, temeljni dokument koji uređuje način rada Hrvatskog sabora, HDZ-ovi zastupnici nazvali su u srijedu populističkim potezom, blokadom rada Sabora, nebitnim za hrvatske građane pa i predizbornom kampanjom

„Ovaj Vaš populistički uradak trebalo bi nazvati Poslovnik o blokadi rada Hrvatskog Sabora”, kazao je Josip Borić (HDZ) osvrnuvši se na prijedlog uvođenje kvoruma od trećine svih zastupnika za raspravu o određenoj točki. Ovu raspravu o Vašem Poslovniku ne bismo danas vodili obzirom da nas u sabornici ima 30-ak, dodao je. Borić smatra i da je Selak Raspudić otvorila Pandorinu kutiju mogućih budućih izmjena Poslovnika koji bi mogli doći i od drugih zastupnika ali i klubova vladajuće većine.

Naime, izmjene Poslovnika na raspravu su došle nakon što je Ustavni sud prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik i njegove izmjene, da to nije samo pravo Odbora za Ustav kako su argumentirali predsjednik Sabora Gordan Jandroković i HDZ-ova većina u Odboru za Ustav.

„Vama je demokratizacija Sabora da svaki zastupnik može predložiti kvalitetnije uređenje Sabora Pandorina kutija, Vama je demokracija izvor svega zla”, uzvratila je Selak Raspudić zastupniku HDZ-a odbacivši ocjenu da je prijedlog populistički. Pozvala je vladajuće ako nisu zadovoljni njezinim prijedlogom predlože svoj i poručila da je otvorena za sve konstruktivne prijedloge.

Marija Selak Raspudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Grmoja: Vladajućima odgovara prazan Sabor

Nikola Grmoja (Most) dodao je kako je ovo otvaranje pandorine kutije samo za ljude „sa zlim namjerama” i čiji je interes ograničavanje slobode govora zastupnika, ustvrdivši da vladajućima odgovara disfunkcionalan i prazan Sabor. Gorana Ivanovića (HDZ) prijedlog Selak Raspudić asocirao je na predizbornu kampanju. „Sada kada je mjesto virtualne premijerke popunjeno, ostalo je upražnjeno mjesto virtualne predsjednice Hrvatskog sabora, vaše izmjene Poslovnika asociraju me na početak Vaše kampanje za predsjednicu Sabora”, kazao je.

Jure Brkan (HDZ) smatra pak da je riječ o nebitnoj temi za građane Hrvatske. „Jednu nebitnu stvar za građane Hrvatske stavili ste u fokus iz samo jednog razloga, da bi Vi i Vaš klub bili vidljivi”, rekao je. Damir Habijan (HDZ) podsjetio je kako je prije godinu dana Predsjedništvo Sabora pozvalo sve parlamentarne klubove da dostave svoje prijedloge izmjena Poslovnika, a da nitko to nije napravio, poručivši zastupnicima Mosta da su licemjerni.

Prvaci zlih namjera...

U raspravi nisu izostale ni uvrede, Borić je Grmoju nazvao „prvakom zlih namjera i predstavnikom ruskog sveta”, a Miro Bulj (Most) zastupnika Borića „Plenkovićevom pahuljicom”. Spominjali su se i konji i konjušnica. Selak Raspudić kazala je da je Sabor sveden na funkciju „vladine konjušnice”, na što je Brkan (HDZ) odgovorio kako on nije konj. „Ja znam da ja konj nisam, ako je ona konj i ima konja pored sebe ili kobila to nije riječ za sva nas ostale”, rekao je.