od poduzetnika do aktivista

SDP s 12 odabranih juriša na Europski parlament: Donosimo biografije manje poznatih među njima

23.01.2019 u 17:52

Bionic
Reading

SDP je prva stranka koja je objavila imena 12 kandidata koje će nominirati na predstojećim izborima za Europski parlament potkraj svibnja. Na listi su neka javnosti dobro znana i neka ne toliko znana imena: Barbara Antolić Vupora, Biljana Borzan, Jasenka Auguštan Pentek, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec, Sanja Radolović, Joško Klisović, Predrag Matić, Gordan Maras, Tonino Picula, Ranko Ostojić i Mladen Novak. Donosimo kratke biografije onih manje poznatih među 12 odabranih

  • Barbara Antolić Vupora rođena je u Cestici 1968. i aktualna je predsjednica SDP-ove organizacije u Varaždinskoj županiji. Završila je gimnaziju, uspješna je poduzetnica i ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sv. Ana. Predstavnica je slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji. Upravo njezin izbor za predsjednicu varaždinskog SDP-a izazvao je razdor u varaždinskoj organizaciji SDP-a. Antolić Vupora prošle godine pobijedila je s 15 glasova prednosti, a njezina pobjeda poslužila je i kao izravan povod izlasku iz stranke Marija Habeka, sad već bivšeg saborskog zastupnika SDP-a, koji se potom priklonio HNS-u. Habek, koji je bio kandidat za potpredsjednika na tim izborima, i Dubravko Bilić, koji je bio kandidat za predsjednika, sumnjali su da je bilo manipulacija tijekom procesa izbora, no ništa nisu uspjeli dokazati. Antolić Vuporu je podržavao predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
  • Jasenka Auguštan Pentek rođena je 1974. u Zlataru i aktualna je gradonačelnica tog mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ubraja se među najslabije plaćene gradonačelnike u zemlji. Diplomirana je ekonomistica, aktivna u Hrvatskom biciklističkom savezu te u nekoliko udruga civilnog društva. Potpisnica je pisma koje je osam SDP-ovih gradonačelnika uputilo šefu stranke Davoru Bernardiću u ljeto prošle godine, a u kojem se nisu željeli opredijeliti ni za jednu od dvije zaraćene strane, već su pozvali na potrebu da se pronađe rješenje koje bi bilo na dobrobit cijele stranke, pritom stvorivši treću struju. Auguštan Pentek u listopadu prošle godine na Glavnom odboru SDP-a istaknula je zahtjev za smjenom Davora Bernardića, koji je potpisalo 35 članova toga tijela, a koji nije prošao. Tada je izjavila da su 'smatrali da postoji glas razuma Glavnog odbora i da svi vide da situacija nije dobra'. Izbor na listu SDP-a za Europski parlament ju je iznenadio.
  • Ivana Posavec Krivec rođena je u Zagrebu 1975. Članica je Predsjedništva SDP-a. Završila je Filozofski i Prirodoslovno-matematički fakultet te je stekla zvanja magistre povijesti i magistre edukacije geografije. Od 2002. profesionalna je diplomatkinja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Aktualna je predsjednica Kluba SDP-a u zagrebačkoj Županijskoj skupštini. Na parlamentarnim izborima 2004. izabrana je na dužnost saborske zastupnice koju je obnašala u 5. i 7. sazivu Hrvatskog sabora. Zastupnica je u Odboru regija EU-a 2012./2013. godine. Aktivna je članica niza organizacija civilnog društva. Autorica je publikacije 'Otok Ivanich u sistemu Vojne krajine' (2001.) te 'Kontinuitet hrvatske državnosti, povijesni pregled' (1994.). Koautorica je teksta monografije 'Milka Trnina' (2013.), predsjednica uređivačkog odbora monografije 'Križ, povijesno-kulturna panorama' (2013.) te suradnica na projektu 'Otok Ivanić u ratu' 2012. godine.
  • Sanja Radolović rođena je i odrasla u Puli. Školovala se na Fakultetu ekonomije i turizma (FET), odnosno na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, te je stekla titulu doktora znanosti. Poznata je kao aktivistica u udrugama mladih te po zalaganju za socijalno osjetljivo društvo, kao i programe i aktivnosti koji promoviraju poduzetništvo. Na lokalnim izborima održanim u svibnju 2017. ulazi u Gradsko vijeće Pule i postaje članica Županijske skupštine Istarske županije. Potpredsjednica je Gradskog vijeća Pule iz redova oporbe. Potkraj studenog iste godine postaje predsjednica pulskog SDP-a.
  • Mladen Novak rođen je u Nedelišću 1960., a živi u Slakovcu. Po zanimanju je diplomirani inženjer građevinarstva, bavi se poduzetništvom te je vlasnik i direktor informatičke tvrtke C LAB. Bavi se i razvojem meteoroloških stanica, računalnih programa namijenjenih poljoprivredi, čak i turizmom. Ima i 16 apartmana na Čiovu, ali je u jednom intervjuu kazao da to više vodi supruga. Predsjednik je međimurskog SDP-a, a obnaša i dužnost predsjednika međimurske Županijske skupštine. U SDP-u je od 1997. i vjeran je, kako kaže, legalno i legitimno izabranom vodstvu stranke koje predvodi Davor Bernardić.