ODREĐEN I IZBORNI BUDŽET

SDP krenuo u neformalnu kampanju, prikupljaju se i potpisi

11.10.2016 u 06:48

Bionic
Reading

Iako će službena kampanja u SDP-u krenuti tek početkom studenog, potencijalni kandidati već su se raspršili po Hrvatskoj i neki od njih već intenzivno predstavljaju svoje programe. Zasad sami financiraju kampanju, no stranka je ipak osigurala novac

Prema odluci o raspisivanju izbora, koju je krajem rujna donio SDP-ov Glavni odbor, nakon što i službeno započne kampanja kandidatima će na raspolaganju biti proračun za kampanju težak 300 tisuća kuna. Taj novac rasporedit će se na sve kandidate, a pokrivat će im troškove pisama, telefona, SMS-ova, putnih troškova i smještaja.

Uz to, svi će kandidati moći prikupljati donacije i to isključivo od članova, no sveukupni iznos donacija neće smjeti prelaziti 50.000 kuna.

Ipak, sav taj novac neće im biti na raspolaganju sve dok se 5. studenog ne utvrdi lista svih kandidata te počne i službena kampanja. Naime, SDP-ovcima je prošli ponedjeljak započeo rok od 30 dana u kojima moraju prikupiti dovoljan broj potpisa podrške kako bi njihova kandidatura bila pravovaljana, a to neke nije spriječilo da već sada krenu u predstavljanje programa SDP-ovcima diljem Hrvatske.

Kandidati već krenuli u pretkampanju

Prvi je s programom u javnost izišao Ranko Ostojić te ga je prošli tjedan predstavljao SDP-ovcima u Dalmaciji. 'Službeni dio počinje tek za mjesec dana, a do tada ćemo obilaziti Hrvatsku i razgovarati s članovima', kazao je za tportal šef njegove kampanje Peđa Grbin.

Ostojić je već pokrenuo i svoju web stranicu, a aktivan je i na Facebooku.

Sve troškove do početka službene kampanje plaća sam, kaže nam Grbin.

Troškove putovanja zasad si sam plaća i Orsat Miljenić, također prošlog tjedna u obilasku Dalmacije.

'On je već bio u Dubrovniku i obišao Dalmaciju. Fokus nam je okupljanje ljudi, razgovori na terenu. Orsat je od svih kandidata najmanje poznat i zato predstavlja program te novi način organizacije SDP-a', rekao je za tportal Miljenićev direktor kampanje Boris Lalovac.

I Miljenić je pokrenuo svoju web stranicu, ali i profile na društvenim mrežama. 'Predstavio je program, a bitno je da se prikupe potpisi i da se predstavi', kaže nam Lalovac.

Gordana Sobol u sve je županijske organizacije poslala dopis da u svoje prostorije stave i listu s njezinom kandidaturom kako bi dobila potpise.

'Izrazila sam i želju da dođem u direktan kontakt s članstvom te da obrazložim svoju kandidaturu. Dio tih posjeta već sam dogovorila', kaže Sobol za tportal, a u neslužbenoj kampanji sama će plaćati sve račune.

Početkom ovog tjedna Sobol bi i službeno na Iblerovom trgu trebala predstaviti svoj program. 'Što se tiče programa, poruka s kojom idem da se lako iščitati. A što se tiče izmjena Statuta i programa SDP-a, koje u svojim programima navode neki kandidati, mislim da je to stvar rasprave članstva', kaže nam Sobol, dodajućida u kampanji neće imati promotivne materijale poput letaka.

Letke će ipak imati Tonino Picula, a za tportal je otkrio kako bi trebala izgledati njegova kampanja. 'Moja kampanja će biti fokusirana na razgovor sa SDP-ovcima o onome što je potrebno i na koji način mijenjati stvari kako bi SDP ojačao i bio spreman ponovno preuzeti odgovornost obnašanja vlasti na svim razinama. S članovima stranke planiram razgovarati prije svega u SDP-ovim prostorijama', poručuje Picula.

Što se tiče predstavljanja programa, Picula kaže: 'Opredijelio sam se za otvorenu komunikaciju o programu, statutarnim i drugim prijeko potrebnim promjenama u našoj stranci. Prijedlog programa ponudit ću članstvu na raspravu uz mogućnost povratne komunikacije kako bih dobio što kompletniji uvid u razmišljanje onih kojima je najviše stalo do promjena. Naravno, javnost će biti obaviještena o projektu.'

U neslužbenoj kampanji je i Domagoj Hajduković te već nekoliko dana obilazi stranačku bazu u Slavoniji.

'Za sada sve, a uglavnom se radi o putnim troškovima, financiram sam. Uskoro ću pokrenuti web stranicu te predstavljati program', kaže Hajduković za tportal.

Prikupljanje potpisa u lokalnim organizacijama

Kao predsjednik županijske organizacije u Osječko-baranjskoj županiji, Hajduković je omogućio da se u prostorijama tamošnjeg SDP-a mogu prikupljati potpisi za sve kandidate, a to je napravila i zagrebačka organizacija.

'Drago nam je što se za predsjednika SDP-a Hrvatske kandidiralo čak devet SDP-ovaca i SDP-ovki. Želimo da ovi unutarstranački izbori prođu u duhu tolerancije i zajedništva. Upravo zato omogućit ćemo u našoj zagrebačkoj središnjici svim članicama i članovima da potpišu kandidaturu kojem god kandidatu ili kandidatkinji žele te na taj način našu infrastrukturu stavljamo na raspolaganje svima', poručio je u ime gradske organizacije SDP-a Zagreb Dominik Etlinger, tajnik gradske organizacije.

Kako će pak izgledati službena kampanja, još nije odlučeno. Jedan od prijedloga glasi da se umjesto skupova u nekoliko najvećih gradova održe debate, čemu su skloni svi kandidati, no odluka nije formalno donesena.