podrška sa svih strana

Scholz Ukrajini na godišnjicu napada obećao daljnju podršku: 'Okončanje rata je u Putinovima rukama'

24.02.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i njemački kancelar Olaf Scholz u petak su, na godišnjicu ruskog napada, Ukrajini obećali daljnju podršku

„Ono što nas sve impresionira je odlučnost i hrabrost Ukrajinki i Ukrajinaca u obrani slobode. Njemačka vas pritom podržava i činit će to i dalje toliko snažno i dugo koliko to bude potrebno“, rekao je Scholz u video poruci. Njemački kancelar rekao je kako je Vladimir Putin doživio neuspjeh u svom naumu da osvoji Ukrajinu. „Putin je računao s podjelom, no polučio je suprotno. Ukrajina je jedinstvenija nego ikada prije“, rekao je Scholz.

Kancelar je odbacio optužbe da isporuke oružja Ukrajini samo produljuju rat. „Upravo suprotno: što prije ruski predsjednik uvidi da ne može ostvariti svoj imperijalistički cilj, to je veća šansa za kraj rata“, rekao je Scholz i dodao kako je okončanje rata u Putinovim rukama. I njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier Ukrajini je obećao daljnju podršku u borbi protiv ruskih napada.

„Mi smo solidarni s vama i sudjelujemo u vašoj patnji i žalimo za vašim poginulima“, rekao je predsjednik Njemačke govoreći o godišnjici ruske agresije na Ukrajinu. On je rekao da je „rat kojeg je započeo Putin napad na sve ono iza čega mi stojimo“.

  • +12
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press