na turneji po africi

Scholz o Nigerijcima kojima je odbijen zahtjev za azilom: Treba omogućiti brže vraćanje kući

30.10.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz založio se tijekom boravka u Nigeriji u ponedjeljak za brži povratak državljana te zemlje kojima je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azilom te je istodobno razgovarao o isporukama nigerijskog plina Njemačkoj.+

'Migracijski centri bi trebali omogućiti brže vraćanje Nigerijaca kojima je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azilom', rekao je Scholz u glavnom gradu Nigerije Lagosu drugog dana svoje trodnevne turneje po Africi.

On se istodobno založio i za olakšanje iseljavanja stručnjaka iz Nigerije koji se žele zaposliti u Njemačkoj.

'Mislim da je ovo jedno daljnje područje u kojem možemo iskoristiti ogroman potencija', rekao je Scholz nakon razgovora s nigerijskim predsjednikom Bolom Tinubom.

Njemački kancelar je najavio izgradnju migracijskog centra u Lagosu gdje bi potencijalni iseljenici mogli savjetovati o mogućnostima zaposlenja u Njemačkoj. Centar bi služio i kao prihvatno mjesto za one koji su vraćeni iz Njemačke u Nigeriju.

Tinuba se nakon razgovora sa Scholzom pokazao otvorenim za povratak osoba koje u Njemačkoj nemaju prava boravka

'Toliko dugo dok se radi o Nigerijcima ja im kažem: 'Dobrodošli kući', rekao je Tinubu.

Scholz je tijekom svog boravka u Nigeriji govorio i o mogućnostima proizvodnje vodika kao energenta budućnosti ali i izvoza ukapljenog plina u Njemačku u prijelaznom razdoblju.

'Nigerija ima dobre šanse ostati jedan od najvažnijih aktera u procesu poticanja obnovljivih izvora energija i vodika ali i ukapljenog plina koji će nam biti potreban u godinama koje dolaze', rekao je Scholz na Nigerijsko-njemačkom gospodarskom forumu u Lagosu.

Trenutno Njemačka iz najmnogoljudnije i gospodarski najsnažnije zemlje Afrike uvozi prije svega naftu.

Nakon Nigerije Scholz će u sklopu svoje afričke turneje posjetiti i Ganu.